Pčelari se nadaju boljoj godini

Pčelari Prokuplja i Toplice voleli bi da se prethodne dve godine nikada ne ponove. Zbog vremenskih neprilika prinosi meda bili su slabi, tako da najveći broj prokupačkih pčelara nije mogao da pokrije ni troškove proizvodnje.

Predsednik Udruženja pčelara “Pčelica” Prokuplje Miroljub Jović rekao je da ovo udruženje postoji već 43 godine, da broji 50 članova, koji ukupno imaju oko 1.300 košnica.

-Sa pripremama za prezimljavanje pčela u košnicama pčelari su krenuli već u septembru prošle godine. Zbog izuzetno slabog prinosa meda najveći broj pčelara morao je da vrši dodatnu prihranu. U košnicama gde nije bilo dodatne prihrane, nije bio smanjen broj ramova i urađeni drugi poslovi, bila je prisutna bolest varoa, bolest koja napada mlade pčele, izjavio je on i dodao da je ta bolest sada iskorenjena iz pčelinjaka.

Prema njegovim rečima pčelari bi do početka vegetacije trebali da obilaze svoje pčelinjake i kontrolišu stanje u košnicama.

-Do početka vegetacije ostalo je oko dva meseca. Zbog toga bi pčelari trebali da kontrolišu košnice i dodaju prihranu tamo gde nema dovoljno hrane, rekao je on, sa željom da ova pčelarska godina bude bolja i plodonosnija u odnosu na prethodne dve.