Pesma i kupus proslavili selo: Kupusijada u Mrčajevcima od 16. do 19. septembra

  • file-page1
  • file-page2
  • file-page3

Selo Mrčajevci odavnina su s razlogom prozvali prestonicom srpske pesme jer se, kako mnogi kažu, ovde, u dolini reke Morave, oduvek negovala prava srpska izvorna pesma. U ovom selu rođeni su Miroslav Ilić, Biljana Sečivanović, Obren Pjevović. Ovo, u pesmama opevano šumadijsko selo, što zbog pesme, što zbog „Kupusijade“, danas važi za najpopularnije selo Šumadije. Svojim programskim sadržajima „Kupusijada“ je dala veliki doprinos u očuvanju izvornih vrednosti kulture i tradicije srpskog sela, ali je u velikoj meri uticala i na podizanje nivoa i unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

file-page2

file-page3

U čačanskom selu Mrčajevci od 16.do 18.  septembra biće održana „Kupusijada“. Organizatori najavljuju bogat i raznovrstan kulturno – zabavni program a za najviša priznanja manifestacije- Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac u pripremanju svadbarskog kupusa, koji se sprema u zemljanom loncu  na tradicionalan način uz vatru, nadmetaće se najbolji kulinari, kuvari, aščije, ugostitelji…

Mnifestacija počinje u petak 16. septembra od 17 časova, dok je svečano otvaranje u subotu 17. septembra od 19 časova uz pesmu Mrčajevci moje selo ravno i besedu domaćina manifestacije Dr Radoša Pavlovića.

U nedelju, poslednjeg dana manifestacije biće proglašeni pobednici u takmičarskom delu kada će najboljima biti dodeljeni zlatni, srebrni i bronzani lonac.

Od estradnih zvezda  u nedelju nastupaju: Gordana Lazarević, Biljana Jeftić, Mićo i Nemanja Kujundžić.

file-page1

Obrenovanje – sastavni deo programskog dela „Kupusijade“

Obrenovanje je sastavni deo kulturno-umetničkog programa koji se održava u okviru „ Kupusijade“. Celokupni program posvećen je sećanju na velikog pesnika Obrena Pjevovića u čiju čast se tom prilikom okupi veliki broj pesnika, glumaca i pevača. Pokojni Obren Pjevović rođen je u Mrčajevcima. Zemljoradnik iz Mrčajevca sa osam razreda osnovne škole napisao je oko stotinak pesama za pevače zapadno – moravske škole: Miroslava Ilića, Dobrivoja Topalovića, Cuneta Gojkovića, Snežanu Đurišić… a neke od njegovih najpoznatijih pesama su – Duga li je Jelica planina, Oj Moravo tija reko, Šumadijo, Devojka iz grada…