Počinje književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“

Polaganjem cveća na grob pesnika Rada Drainca, danas će u Beogradu, početi ovogodišnja 50. po redu književna manifestacija “Drainčevi susreti pesnika“. Tim povodom, toplički književni stvaraoci, ali i glumci i brojni poštovaoci Drainčevog dela, prigodnim programom, koji će danas u 14 časova izvesti na njegovom grobu, podsetiće javnost na važnost obeležavanja ove književne manifestacije, kroz koju živi lik i delo ovog velikog stvaraoca.
Posle polaganja cveća, toplički stvaraoci će u Književnom klubu „Borisav Stanković“ u 16 časova i 30 minuta prirediti muzičko-scenski program „Draincu u čast“. U njemu će učestvovati Vico Dardić i muzičari, a potom će se prokupačka Biblioteka predstaviti svojim izdavaštvom, kada će govoriti o novim knjigama topličkih pisaca. Ovaj književni susret organizuju Udruženje književnika Srbije, Književni klub „Borisav Stanković“ i Narodna biblioteka „Rade Drainac“. Na ovom književnom susretu učestvuju Ivan Ivanović, Radoslav Vojvodić, Miljurko Vukadinović, Dane Stojiljković, Dragan Ognjanović, Vesna Paunović Đukić, Zorica Prentić, Saša Milovanović, Srđan Živković, Jovica Đurić Major, Dušan Mijajlović Adski, Milivoje Krstić i mnogi drugi pesnici, a domaćin je Ratomir Timotijević Tim.
„Drainčevi susreti pesnika“ se posle ovog dela programa koji se dešava u Beogradu, nastavljaju u Prokuplju, Žitorađi, Blacu i Kuršumliji 7. maja, gostovanjem dečijih pesnika Ljubivoja Ršumovića, Moša Odalovića, Toda Nikoletića i Vlaste Cenića.
U prokupačkoj Biblioteci, 8. maja, u 17.30 sati biće održan muzičko-scenski program, u kome učestvuju glumci Danilo Petrović i Srđan Živković. Za 18 časova je zakazana tribina pod nazivom „Poezija i internet“, na kojoj će govoriti dr Jelena Jovanović, Marko Despotović, Enes Halilović i Igor Varga. Na istom mestu u 19.30 sati Mašu Seničić, Bojana Markovića, Milicu Milosavljević i Danila Lučića, ugostiće prokupački pesnici, a oni će govoriti na temu „Nova srpska poezija-mladi srpski pesnici“.
Kao deo programa ove pesničke manifestacije, Narodna biblioteka „Rade Drainac” 22. maja u 13 časova organizuje sesiju Srpskog filozofskog društva na temu „Populizam i kritičko mišljenje“.
Drugi deo programa „Draičevih književnih susreta“ biće nastavljen u avgustu, kada će, uz bogat i sadržajan program, tradicionalno biti uručena i pesnička nagrada „Drainac“ ovogodišnjem laureatu.