Podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma iz IPARD programa „Topličkim vinogradima“

Na Javni poziv za podsticaje za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, odnosno razvoju seoskog turizma, koji se finansira iz IPARD programa, javilo se ukupno 309 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i privrednih subjekata. Na ovaj poziv, koji je raspisan u okviru mere 7, IPARD programa, prijavili su se i „Toplički vinogradi“ iz Gojinovca, nedaleko od Prokuplja.

Jedan od osnovnih ciljeva dodele podsticaja za ovaj program je razvoj seoskog turizma, povećanje nivoa razvijenosti privrednih aktivnosti u ruralnim područjima, sa mogućnošću otvaranja novih radnih mesta i povećanje prihoda poljoprivrednih gazdinstava.

–Vinski turizam je već nekoliko godina u velikoj ekspanziji. Osim proizvodnje kvalitetnog grožđa i vina, moderno opremljene vinarija, poslovnih prostorija, neophodno je napraviti i druge sadržaje. Izgradnja smeštajnih kapaciteta za goste je naš prioritet u narednom periodu. Da bi se ovaj projekat realizovao konkurisali smo za IPARD program, odnosno razvoj seoskog turizma, rekli su nam u ovoj firmi.

Odobrenim licima i firmama iz ovog IPARD programa dodeliće se podsticaji od 65 odsto od vrednosti prihvatljivih troškova investicije.

Osim vinskog, Prokuplje i Toplica raspolažu i drugim mogućnostima i sadržajima kojima može da privuče domaće i strane turiste. Arheološko nalazište „Pločnik“, prirodni fenomen „Đavolja varoš“, Prolom i Lukovska banja sa svojom bogatom ponudom, mnogobrojni istorijski spomenici, ljubaznost i gostoprimstvo Topličana, deo je bogatog sadržaja koje se nudi turistima.