„Pogačijada“ u Prokuplju oduševila posetioce

Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju, bila je organizator „Pogačijade“, na kojoj su učestvovali učenici iz Požarevca, Vranja, Leskovca, Pirota, Aleksinca, Blaca, Kuršumlije i Niša.
Otvarajući ovu đačku manifestaciju, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je dobro što su učenici mnogih poljoprivrednih škola, na jednom mestu, pokazali mnoštvo ideja i znanja u pravljenju pekarskih proizvoda.
-Prokuplje je poznato po višnji, grožđu i proizvodnji kvalitetnih pića. Nadam se da će u narednom periodu biti poznato i po ovoj manifestaciji. Da se u stručnim školama mnogo radi na praktičnom delu nastave, pokazuju izloženi pekarski proizvodi, izjavio je Paunović i dodao da očekuje da ova manifestacija bude tradicionalna.

pogacijada1 (1)
On je pohvalio rukovodstvo Škole, profesore i učenike što su ovom manifestacijom, na najlepši mogući način, promovisali svoj grad i što su pokazali da su mladi i poljoprivredna proizvodnja, a posebno proizvodnja zdrave hrane, budućnost Srbije.
Direktor Poljoprivredne škole, Nebojša Bjelić, izjavio je da je ovo drugi put kako prokupačka Škola organizuje „Pogačijadu“.
-Osim takmičarkog dela, ovu manifestaciju smo iskoristili da đake završnih prokupačkih osnovnih škola, kao i škola iz Pejkovca, Donjeg Crnatova i Jugbogdanovca upoznamo sa obrazovnim profilima koji postoje u našoj Školi. Već sada mogu reći da postoji veliko interesovanje za upis, izjavio je on i dodao da su se na ovim susretima učenici međusobno družili, a profesori razmenjivali iskustva.
Direktor Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, koja je bila generalni pokrovitelj “Pogačijade“, Dragan Orović, kaže da učenici, nakon završene srednje škole, mogu nastaviti svoje školovanje.
-Poljoprivreda je takva grana privrede koja traži stalnu edukaciju i sticanje novih znanja. Da bi se dobila jedna profitabilna proizvodnja, neophodno je primeniti nove tehnologije i nova naučna dostignuća. Upravo zbog toga, neophodno je da učenici završnih razreda srednjih škola nastave svoje školovanje, rekao je Orović.
Po mišljenju žirija, najbolju pogaču imali su učenici iz Leskovca. Drugo mesto pripalo je đacima iz Kuršumlije, a treće iz Požarevca.
Sto su najbolje aranžirali učenici iz Blaca. Drugo mesto zauzeli su učenici iz Aleksinca, a treće iz Pirota.
Po glasovima posetilaca, najlepšu pogaču imali su učenici iz Požarevca.
Svoje proizvode na „Pogačijadi“ izložili su i pekare „Paša“, “Čutura“, „Pionir“-pogon u Prokuplju, „Toplički vinogradi“ iz Gojinovca i „Boki fud“ iz Donje Toponice, „Đukić“ i mlekara „Lazar“ iz Blaca.
Na štandu Narodnog muzeja, posetioci su se mogli upoznati sa kulturno-istorijskim znamenitostima Prokuplja i Toplice.