Polaganjem venaca na spomenik stradalima u ratu 1990. do 1999. u Prokuplju počelo obeležavanje 25 godina od NATO agresije

Uz državne i vojne počasti, polaganjem venaca na spomen obeležje stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine u centru grada danas je u Prokuplju obeležena 25. godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Vence i cveće položile su delegacije Vojske Srbije, Policije, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, udruženja i boračkih organizacija i rodbina poginulih, a prisustvovao je i komandant Treće brigade Kopnene vojske Srbije pukovnik Dragan Antić, kao i predsednik Skupštine Grada Dejan Lazić sa saradnicima i članoviGradskog veća.

-Znam da roditeljima, sinovima i kćerima, braći i sestrama poginulih, svaki dan na ovaj datum već 25 godina počinje isto, sećanjima, na oči i imena njihovih stradalih i da je to za njih nemerljiva bol i nenadoknadiv gubitak. Ovom prilikom vam se zahvaljujem u ime svih nas za vašu veliku žrtvu, jer ste svoje najbolje dali svojoj zemlji i njenoj budućnosti, rekao je Antović naglasivši da roditelji mogu biti ponosni na to kako su svoju decu vaspitali, da budu hrabri i požrtvovani i da na prvi poziv stanu u vojnički stroj za odbranu domovine.Takođe je istakao, da je svako od imena upisanih na spomeniku srpski zavet, hrabrost i novi otkucaj srca. Oni su naš putokaz, da znamo gde idemo i šta činimo ali i da pamtimo da je svaki od tih života oduzeo neprijateljski metak ili geler, podvukao je Antović.

nato-agresija10-768x526

On je podsetio na dane bombardovanja Toplice kada su uz strašan zvuk NATO avioni projektilima rušili kuće, mostove, puteve, uništavajući mukotrpan trud i rad naših predaka, sejući smrt neprekidno 78 dana.Takođe je rekao da su na današnji dan u 20 sati na prokupačku kasarnu pali prvi NATO projektili i pala prva žrtva agresije 19 svetskih zemalja na jednu malu Srbiju.

nato-agresija9-768x513

-Danas nakon dve i po decenije nadam se da idemo dobrim putem i da budućnost ovog grada stvaramo na dobar način jer nam se gradom ori smeh školaraca i plač novorođenčadi i ponosimo se našim studentima, mladim lekarima, inženjerima i radnicama za fabričkim mašinama, rekao je gradonačelnik Antović i naglasio da moramo nastavimo da gradimo mostove koji nas spajaju jer to dugujemo onima koji su za naše bolje sutra žrtvovali svoje živote.Antović je podsetio da će se večeras sa početkom u 20 sati održati Centralna svečanost obeležavanja 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

nato-agresija6-768x565

Pred spomenikom poginulima u NATO intervenciji parastos je služilo sveštenstvo crkve Sveti Prokopije.

nato-agresija4-768x513

U umetničkom delu programa učestvovali su crkveni hor „Sveti Prokopije“ pod upravom Sanje Stojković – Antović. Govoreni su stihovi Ivane Strugar ćerke poginulog policajca Milenka Strugara a u programu su učestvovali i članovi kulturne sekcije prokupačkog Doma kulture.

nato-agresija3nato-agresija13-768x609nato-agresija16-768x552natom-agresija7-768x556