Savetodavci organizovali predavanja za poljoprivrednike Toplice

Tokom zimskog perioda savetodavci u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplje, organizovali su predavanja u svim lokalnim samoupravama Topličkog okruga. Na ovim predavanjima toplički poljoprivrednici su se upoznali sa mnogim novinama u oblasti ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, i drugim oblastima vezanih za poljoprivredu.

 

Prema rečima savetodavaca najveće interesovanje poljoprivrednici su pokazali o merama koje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i lokalne samouprave planiraju da preduzmu u cilju unapređenja i razvoja ove važne privredne grane.–Na predavanjima smo govorili o podsticajima u biljnoj proizvodnji, stočarstvu, kupovini novih poljoprivrednih mašina i opreme, novim uredbama i pravilnicima. Tokom predavanja u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi akcenat je stavljen na mnogim prednostima koje mladi poljoprivrednici mogu da ostvare preko Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava, izjavili su savetodavci i podvukli da je tokom edukacije poljoprivrednika bilo reči i o IPARD programima koji se finansiraju od strane Evropske unije.

Savetodavci su na predavanjima govorili i o radovima koji trebaju da se rade u ovom periodu u voćnjacima i zasejanim površinama pod ozimim kulturama i plastenicima.

Oni su pozvali poljoprivrednike, koji su registrovali svoja gazdinstva, da obave agrohemijsku analizu zemljišta koja je besplatna.