PSSS KURŠUMLIJA:Podsticaji u stočarstvu po košnici pčela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja,raspisalo je 6. juna 2024. godine Javni poziv za subvencije u stočarstvu po košnici pčela za tekuću godinu.

Pravo na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, i to za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela, pod uslovom da je:

  • upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava,
  • pre podnošenja zahteva izvršilo obnovu registracije za 2024. godinu, osim ako je

novo poljoprivredno gazdinstvo prvi put upisano u Registar u tekućoj godini u kojoj se podnosi zahtev,

  • u Registru prijavilo gajenje pčelinjih društava – košnica i broj gazdinstva (HID) na kojem se životinje drže ili uzgajaju,
  • izvršilo obeležavanje i registraciju košnica u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja,
  • vlasnik košnica pčela nosilac gazdinstva ili je vlasnik košnica pčela član

njegovog porodičnog poljoprivredno gazdinstva.

  • pre podnošenja zahteva izvršilo redovno prijavljivanje stanja ovlašćenom obeleživaču, odnosno promenu podataka o pčelinjaku i košnicama, osim ako je novo gazdinstvo prvi put izvršilo obeležavanje pčelinjih društava i registraciju pčelinjaka u tekućoj godini nakon isteka roka za redovno prijavljivanje stanja.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela za 2024. godinu, podnosi se u periodu od 6. juna do 5. jula 2024. godine preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.

Podsticaji se ostvaruju u iznosu od 1.000 dinara po košnici pčela. Za ostvarivanje prava na podsticaje po jednom javnom pozivu podnosi se jedan zahtev.

Savetodavac za voćarstvo Magdalena Todorović

PSSS KURŠUMLIJA

Tekst je deo projekta Kuršumlijski domaćini da od njive bolje žive koji sufinansira Opština Kuršumlija.