Reč stručnjaka: O čemu treba voditi računa pri nabavci sadnice

Diplomirani inžinjer poljoprivrede Magdalena Todorović , savetodavac u Poljoprivredno stručno savetodavnoj službi Prokuplje ovoga puta govori tome na šta treba obratiti pažnju pri nabavci sadnice.

Poljoprivredni proizvođači prilikom nabavke voćnog sadnog materjala za podizanje svojih dugogodišnjih plantažnih zasada trebaju od proizvođača sadnog materjala tražiti da upakovane sadnice plombiraju i daju deklaraciju na kojoj piše sledeće:

  1. Naziv i sedište  organizacije koja je sadnice proizvela i stavila u promet;
  2. Vrstu podloga i sortu;
  3. Starost sadnice;
  4. Broj upakovanih komada;
  5. Broj deklaracija uz otpremnicu i
  6. Datum izdavanja i broj deklaracije;

  Prilikom kupovine sadnice treba obratiti pažnju na sledeće: da sorta i podloga odgovaraju, starost sadnica, zdravstveno stanje sadnica, razvijenost i izgled s naročitim obzirom na razvijenost korena, mehaničke povrede, način vađenja, pakovanje i transportovanje kao i osobenosti proizvodnje sadnica. Identičnost sorte znali da sorta i podloga odgovaraju onome šta se kupuje. Uzrast sadnice. U praksi dolaze u obzir jednogodišnje sadnice, mada mogu i dvogodišnje i višegodišnje ali se teže primaju. Jednogodišnje sadnice sa prevremenim granama su trend u voćarstvu jer dolazi odmah do formiranja uzgojnog oblika. Zdravstveno stanje sadnica za dalje uspevanje ima izuzetan značaj. Sadnice ne smeju biti zaražene virusnim oboljenjima. Moraju biti potpuno zdrave, bez znakova oboljenja, naročito od raka korena koji se poznaje po izraslinama – tumorima. Takođe, ne smeju biti mehanički oštećene, gradom ili na neki drugi način, moraju imati razvijen korenov sistem, odnosno da  u svemu odgovaraju normama kvaliteta. Prilikom transporta sadnica na većim udaljenostima treba ih pakovati u polietilenske kese sa vlažnom trinom koje štite koren od isušivanja. U zavisnosti od vrste i sorte , pakuju se ili jedna ili više komada ( najčešće deset).

  PSS Prokuplje Magdalena Todorović