Samarinovac, selo iz Toplice rame uz rame sa selima Holandije i Nemačke

Lokalna samouprava Opštine Žitorađe na projektu Elektrifikacije polja zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, u selu Samarinovac, radilo je  tri godine.

bscap0010

Pod elektrifikacijom polja u ovom selu obuhvaćeno je 550 hektara a vrednost ovog projekta iznosila je 42 miliona dinara. Projekat Elektrikacije polja u Samarinovcu finansiran je od strane Ministarstva privrede.

Kao što nam je predsednik Opštine Žitorađa, Ivan Stanojević rekao ovim projektom  poljoprivrednici Samarinovca dobili su standarde u zalivanju i proizvodnji povrća  isto onako kao što imaju poljoprivrednici u Holandiji i  Nemačkoj.

Inače, u selu Samarinovac mladi ostaju na selu,nastavljaju tradiciju bavljenja povrtarstvom a elektrifikacija polja olakšava put ka unapređenju gazdinstva.

bscap0011

-Pre smo zalivali agregatom od 25 kilovata koji je trošio 5 litara dizel goriva na sat, sada je to oko 9 puta jeftinije, ističe Zoran Milošević iz Samarinovca.

Da je ovo projekat koji mnogo znači ističe i povrtar iz ovog dobričkog sela – Zoran Marković.

 Na plodnim dobričkim oranicama na hiljade vagona povrća proizvede se tokom godine i ovde nema migracije stanovništva.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Domaćini Žitorađe “ koji realizuje  Blace info press

“Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Žitorađa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.