SBB ekološka fondacija organizuje veliku akciju pošumljavanja

U okviru projekta ,,Ne prljaj. Nemaš izgovor“, Srpska ekološka fondacija (SBB) u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započela je veliku akciju pošumljavanja, saopšteno je danas iz te organizacije.

Oni su pozvali sve zainteresovane lokalne samouprave u Srbiji, upravljače zaštićenih područja, udruženja građana i druga pravna lica koja se bave zaštitom životne sredine, da prijave svoje lokacije za pošumljavanje.

Za akciju pošumljavanja kandidati mogu da prijave lokacije širom Srbije, u gradovima i okolini, na kojima može da se posadi minimum 500, pa do nekoliko hiljada stabala.

–Trenutna pošumljenost naše zemlje je oko 30 odsto, a veliki uspeh u zaštiti životne sredine smatraće se ukoliko do 2030. godine postignemo evropski prosek od oko 40 odsto, ističe se u saopštenju iz SBB i dodaje da samo udruženi možemo da smanjimo negativne efekte klimatskih promena, obezbedimo čistiji vazduh, sprečimo nestanak ugroženih vrsta i sačuvamo prirodu za buduće generacije.

–Tražimo partnere koji imaju mogućnost da posade veći broj sadnica, koje ćemo im mi obezbediti i pomoći im u sadnji, kažu iz SBB fondacije i dodaju da će oni zajedno sa stručnjacima iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije odabrati vrste drveća za sadnju na osnovu prijavljene lokacije, kao i broj sadnica i naravno i pobednike konkursa.

Prijave traju do 11. oktobra do 16 časova, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu neprljajnemasizgovor.rs.