Šef kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović: Najteža situacija u Blacu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, 14. aprila donela je Odluku o formiranju kriznog štaba za Nišavski i Toplički upravni okrug, radi suzbijanja žarišta epidemije korona virusa, koja su se pojavila u pojedinim lokalnim samoupravama ovih okruga.

kstab11-768x618
-Jedan od osnovnih ciljeva formiranja ovog štaba je da ovaj deo Srbije dovedemo u potpuno zdravstveno bezbedno stanja. Kao što je poznato, u poslednje vreme, žarišta epidemije prisutna su u pojedinim lokalnim samoupravama Nišavskog i Topličkog okruga. Kada je u pitanju Toplički okrug, najteža situacija je u Blacu, izjavio je danas u Prokuplju, šef kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović i dodao da se stanje u Prokuplju, Žitorađi i Kuršumliji drži pod kontrolom.
Prema njegovim rečima, stanje u blačkom Domu zdravlja i Domu za smeštaj osoba ometenih u razvoju u Trbunju je pod stalnim nadzorom.

kstab-768x480
Zbog trenutne situacije u Blacu, sutra će pripadnici srpske i ruske vojske izvršiti dezinfekciju svih zdravstvenih ustanova, Doma u Trbunju, javnih i drugih površina.
Planirano je da sutra ovu ustanovu poseti i član ovog kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović.
Nedimović je izjavio da će u najskorije vreme, sve zdravstvene ustanove Topličkog upravnog okruga dobiti dodatne količine neophodne medicinske opreme.
Da bi se stanje što bezbolnije i brže prevazišlo, neophodna je još veća disciplina stanovništva.
-Dolazeći u Prokuplje, mogao sam videti redove ispred prodavnica, gde je najveći broj kupaca imao zaštitne maske. Međutim, razmak od dva metra skoro da nije ni postojao. Ako su eminentni epidemiolozi rekli da treba držati to odstojanje, onda ga držimo, prvo radi svog zdravlja, a zatim radi zdravlja drugih, naglasio je on.
Šef kriznog štaba za Nišavski i Toplički upravni okrug zaključio je da se pridržavamo svih mera i preporuka koje donosi Vlada Republike Srbije, epidemiolozi i krizni štabovi lokalnih samouprava jer samo na taj način možemo da sačuvamo svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica i ovu, nimalo laku situaciju, prevaziđemo što bezbolnije i brže.
Na današnjoj sednici kriznog štaba, Milan Aranđelović, načelnik Topličkog okruga, upoznao je prisutne da je broj zaraženih u Domu za smeštaj osoba ometenih u razvoju u Trbunju znatno manji od brojeva koji su se u poslednje vreme spominjali u pojedinim medijama.
-Da bi se proverilo pravo stanje, izvršeno je drugo testiranje svih korisnika i zaposlenih u ustanovi. Nakon analiza, utvrđeno je da je 20 osoba pozitivno, od kojih su svi radnici Doma. Dakle, nijedan korisnik nije zaražen korana virusom, izjavio je on.
I Aranđelović je naglasio da se situacija u Prokuplju, Žitorađi i Kuršumliji drži pod kontrolom.
Govoreći o najnovijim podacima o broju zaraženih, on je napomenuo da je od blizu 60 testiranih u prokupačkoj Bolnici i Domu zdravlja, 14 pozitivno, od toga 11 pacijenata iz Prokuplja i tri iz Blaca.
Prema poslednjim podacima, u Prokuplju su korona virusom zaražene 63 osobe, Žitorađi pet, a Kuršumliji 30.