Srđan Urošević iz Berlina vratio veru u svoje selo Igrište-kao nekad:Seoska litija, prvi put, nakon 42 godine, uz molitvu i zajedničko okupljanje meštana obeležena na molitvištu

U kuršumlijskom selu Igrištu danas je časno i dostojanstveno uz sve prateće verske obrede proslavljena seoska slava, praznik Sveti Kozma i Damjan, Sveti Vrači.

12

Seoska litija, nakon 42 godine ponovo je uz molitvu i zajedničko okupljanje meštana, obnovljena ove godine, a sve zahvaljujući  Srđanu Uroševiću koji ni u dalekom Berlinu nije zaboravio svoj kraj i svoje korene.

217166134_2029343130589691_3888657071308692503_n

Kolačar ove godine bio je Predrag Vladisavljević a kolačarstvo za narednu godinu preuzeo je Srđan Urošević.

Srđan je najpre,donirao časni krst koji je postavljen na ovom svetom mestu, gde su se vekovima, ranije, okupljali meštani sela Igrišta. Na njegovu inicijativu, uz pomoć dobrih ljudi,ovde je septembra prošle godine postavljena i nastrešnica, a dan uoči seoske litije,Srđan je svom selu poklonio ikonu, Sveti Vrači.

11

 

Danas su na ovaj veliki pravoslavni praznik osveščani i ikona i krst, a meštani su se zajedno, nakon 42 godine, ponovo okupili na ovom svetom mestu i pomolili Bogu.

Selo Igrište danas je zasijalo punim sjajem, a veru u ovo selo uz pomoć dobrih ljudi, vratio je upravo Srđan Urošević koji živi daleko od rodnog sela, u nemačkom gradu Berlinu.

211

 

Mnogo je toga još u planu, između ostalog  Srđanova je želja da ovde u ovom srpskom selu postavi i zastavu Republike Srbije dugu 12 metara, a biće postavljena na nadmorskoj visini od 1200 metara, da se vidi iz daleka i da one koji su tamo daleko podseća da ne zaborave svoje korene.

Srđan Urošević, pravi je primer mladima, kako se poštuju svoji koreni i svoje selo, ma gde bili….

Igrištani, neka Vam je srećna slava…

121111