Stanje bezbednosti na području PU Prokuplje za novembar 2023. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave u Prokuplju, u mesecu novembru 2023. godine, održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Prokuplju i ostvarili dobre rezultate rada.

U novembru 2023. godine ukupno je izvršeno 44 krivičnih dela što je za 15 krivičnih dela manje u odnosu na novembar mesec 2022. godine, i to: 42 dela opšteg kriminala i 2 dela ekološkog kriminala, dok krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala nije bilo.

Broj krivičnih dela sa NN izvršiocima u mesecu novembru 2023. godine  smanjen  je za 13 krivičnih dela, odnosno za 54,17 %  u odnosu na isti period 2022. godine.

Iz oblasti suzbijanja narkomanije u novembru mesecu 2023. godine registrovano je 7 krivičnih dela neovlašćeno držanje opojnih droga i realizovano je 10 zaplena opojnih droga.

Stanje Javnog reda i mira na području PU Prokuplje u mesecu novembru 2023. godine je povoljno, broj prekršaja iz oblasti JRM je smanjen u odnosu na isti period prošle godine za 12 prekršaja, odnosno za 75 % manje u odnosu na prošlu godinu.

U navedenom periodu 2023. godine zabeleženo je ukupno 14 saobraćajnih nezgoda.

Policijski službenici saobraćajne policije sankcionisali su 1.569 prekršaja  po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Napominjemo da je postupak postavljanja sigurnosnih kamera za opštu bezbednost i automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja na području PU Prokuplje u završnoj fazi, čime će se unaprediti stanje bezbednosti u PU Prokuplje i povećati broj otkrivenih saobraćajnih prekršaja.

Na području Policijske uprave u Prokuplju nalazi se 21 matična škola sa 47 isturenih odeljenja.  Policijski službenici PU Prokuplje u toku meseca novembra preduzimali su mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području PU Prokuplje. Radi sprovođenja  adekvatnog obezbeđenja, pripadnici policije nastavili su saradnju sa predstavnicima škola, a u cilju povećanja bezbednosti u školama, posebno učenika. Do sada nije bilo evidentiranih težih oblika narušavanja Javnog reda i mira i vršenja krivičnih dela u zonama škole.

Pripadnici Policijske uprave u Prokuplju sa predstavnicima škola nastavili su u mesecu novembru da sprovode projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ za učenike petog i sedmog razreda na temu „Prevencija vršnjačkog nasilja u realnom i digitalnom okruženju“ i za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola na teme „Bezbednost dece u saobraćaju“ i „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“. Cilj navedenog projekta je podizanje svesti učenika i mogućnost rešavanja konflikta bez nasilja i jačanje školskih timova za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Što se tiče revizije oružja, od 05.08.2023. godine do 30.11.2023.godine, započeto je 3.328 postupaka revizije.

Policijska uprava u Prokuplju će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima.

18. decembar 2023. godine

Prokuplje