Stigo skremboš – Blačani i ove godine beru zdravu hranu sa Jastrepca

Tradicionalno svake godine u ovo vreme Blačani organizovano i pojedinačno obilaze planinu Jastrebac, gde u delovima čiste i zdrave prirodne sredine beru – skremboš. I ove godine ova biljka nikla je u ogromnim količinama.

Planinu Jastrebac, ovih dana u velikom broju obišli su berači skremboša, koji raste pomalo skriven na mestima gde ljudi ne zalaze često. Skremboš je biljka iz porodice luka, a kod nas je poznat pod raznim imenima: divlji luk, medveđi luk, crijemuš, srijemuž, sremuš ili skremboš. Ovaj, jedan od prvih vesnika proleća koristan je za ishranu i odlikuje se velikim hranljivim vrednostima, naročito u prvim prolećnim danima a najviše se javlja u listopadnim i bukovim šumama. Onima koji bi želeli da posle zimske ishrane velikom brzinom očiste organizam, korisna informacija može biti i ta da je sezona skremboša počela i da ga ima u dovoljnim količinama.

Skremboš ima ukus i miris belog luka a najveću vrednost ima ukoliko se jede svež, pa se koristi kao salata, ili se dodaje u jela i supe, ali na kraju kuvanja.

U pojednim zemljama postoje i manifestacije posvećene ovoj biljki, poput  Dana sremuša (kako se u tim krajevima naziva)  na Vučju.