Svečani ispraćaj Topličana na dobrovoljno služenje vojnog roka i vojno stručno usavršavanje

Svečani ispraćaj rugruta na dobrovoljno služenje vojnog roka i vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire, organizovano je danas u zgradi Gradske uprave u Prokuplju.

Na služenje vojnog roka u septembarskom uputnom roku, sa teritorije Topličkog okruga upućeno je 30 kandidata, od kojih 25 na dobrovoljno služenje vojnog roka i 5 kandidata na vojno stručno osposobljavanje za oficire.

vojska1-768x518
Potpukovnik Slaviša Kostić, načelnik Centra Ministarstva odbrane u Prokuplju, pozdravio je buduće vojnike i oficire, kao i načelnika Topličkog okruga Zlatana Miljkovića i predstavnike lokalnih samouprava Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe, istakavši da je odbrana otadžbine za naš narod uvek predstavljala izraz časti i bila više od obaveze, a da je vojnička un iforma duboko utkana u tradiciju našeg naroda, govori i činjenica da profesionalizacijom vojske nisu zatvorene kapije kasarni.

vojska9-768x589
-Odlaskom u Vojsku Srbije vi postajete vojnici, vaš vojni rok trajaće šest meseci i za to vreme bićete osposobljeni po standardima individualne i kolektivne obučenosti. Obuku sa vama realizovaće iskusni i vrhunski profesionalci, odani svom pozivu i spremni da svoja znanja prenesu vama. Imajte poverenja u njih. Iskustva, znanja, prijateljstva i drugarstva koja ćete tokom obuke sticati, učiniće vas iskusnijim, i bogatijim i omogućiće vam da se opredelite i kasnije stanete u stroj profesionalaca Vojske Srbije, rekao je potpukovnik Kostić i dodao da kandidati tokom služenja vojnog roka ostvaruju sva prava na zdravstveno osiguranje i novčana primanja veća od 42.000 dinara.

Budućim vojnicima i oficirima obratio se načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

vojska9-768x589

-Veliko je zadovoljstvo što iz junačke Toplice u ovolikom broju odlazite na odsluženje vojnog roka i na stručno osposobljavanje. Želim da vas podsetim da su i naši preci pre dosta godina odlazili u ratove, naši junaci Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“ koji je bio najznačajniji puk naše vojske u to vreme i izvojevao velike pobede, rekao je Miljković i podsetio na čuvenu bregalničku, kolubarsku i cersku bitku.-Vi potičete iz Toplice koja je takođe bila kolevka junaka i u Drugom svetskom ratu, kada su hrabri junaci predvođeni Ratkom Pavlovićem Ćićkom, Nikodijem Stojanovićem Tatkom i drugim junacima, pružali jak otpor tadašnjim agresorima. Naši preci borili su se i protiv Nato agresora u ratu 1999. godine, kada je preko 99 odsto vojnika dalo popunu tadašnjem Prištinskom korpusu i Trećoj armiji Vojske Jugoslavije, kazao je Miljković i istakao da su vojnici iz Topličkog upravnog okruga okosnica popunjenosti i Treće brigade kopnene vojske Srbije.

vojska12

Vidite ih često na vojnim vežbama gde se u kontaktima sa starešinama i medijima predstavljaju kao Topličani, što govori o našoj tradiciji, koju sada i vi nastavljate, kazao je Miljković.

On je ovom prilikom bududućim vojnicima i oficirima poželeo mnogo uspeha i poručio im da se trude da se na najbolji način obuče za vojne pozicije, jer država Srbija je prethodnih nekoliko godina osavremenila vojnu opremu i postala jedna od najopremljenija i najjača u regionu.