Sveti Trifun u Topličkim vinogradima u selu Gojinovac

U najvećem vinogradu u Toplici – Topličkim vinogradima u selu Gojinovac tradicionalno je obeležen zaštitnik vinogradara Sveti Trifun.

bscap0005

Dan  zaštitnika vinograda  i ovaj veliki pravoslavni  praznik u Topličkim vinogradima obeležava se odlaskom u vinograd, seče se slavski kolač, lozu prelivaju vinom i orezuju prve čokote, jer im je blagoslov Svetog Trifuna važan.

bscap0006

A vina proizvedena u ovom srpskom selu našla su put do tržišta i u dalekoj Kini. Prvi čokoti vinove loze u Topličkim vinogradima u prokupačkom selu Gojinovac zasađeni su 2009.godine.Od tada se ovde praznik Sveti Trifun zaštitnik vinara i vinogradara obeležava uz sve prateće verske obrede.

bscap0008

  • U topličkim vinogradima pod vinovom lozom je 50 hektara zemlje a najzastupljenija je autohtona sorta Prokupac. Pored Prokupca imamo zasađene i sorte kabarne sovinjon, merlo, crni burgundac, šardone i sovinjon beli, saznajemo od menadžera Topličkih vinograda Dragana Kovačevića.
  • bscap0011

Sa rezidbom vinove loze ovde se krenulo još krajem januara i završetak rezidbe očekuje se za nekih mesec dana.

bscap0014

Prošla godina što se tiče prinosa bila je relativno dobra, malo iznad prosečne, saznajemo od Kovačevića koji ističe da je prošlogodišnji prinos grožđa bio oko 300 000 kilograma a proizvdeno je oko 190 000 litara vina.

bscap0013

Toplički vinogradi nastavljaju bogatu tradiciju vinogradarenja u Toplici a vina proizvedena u ovom srpskom selu našla su put do tržišta i u dalekoj Kini,gde se u narednom periodu očekuje izvoz većih količina vina.

bscap0012

Sveštenik Mladen Simić ističe da se praznik vinara i vinogradara ovde redovno uz sve prateće verske obrede obeležava od samog početka i posebno ga raduje što je ovde iz godine u godinu sve više zasada pod vinovom lozom.

bscap0002

Svim vinogradarima poželeo je berićetan ovogodišnji rod grožđa.

bscap0003bscap0001bscap0007bscap0003bscap0015bscap0009bscap0001