Svetoplički vidovdanski sabor u Kondželju-Dodeljene Vidovdanske povelje

Blace info press sprema video snimak i video prilog sa 15.Svetopličkog sabora u Kondželju.

Svetoplički vidovdanski sabor u Kondželju 15. po redu, danas je počeo liturgijom u crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, u čast i pomen kosovskim junacima i junacima Topličkog ustanka.

unnamed (3)

Liturgiji je pored velikog broja zitelja Toplice i gostiju iz Srbije i inosrtranstva prisustvao i predsednik Opštine Prokuplje , Aleksandar Simonović sa saradnicima.

unnamed (4)
Nakon liturgije Sabor je svečano otvorio ovogodišnji domaćin , protojerej-stavrofor Mladen Simić. On je pozdravio prisutne predstavnike Topličkog okruga Opštine Prokuplje , članove Opštinskog veća, predstavnike drugih topličkih opština, udrženja Topličana iz Beograda i Niša, vojske, policije, javnih ustanova, privrednike, umetnike, naučne radnike goste i meštane.

unnamed (5)
– I ovo naše petnaesto saborovanje, održava se sa posebnim osvrtom i u spomen na stradale u Topličkom ustanku i svim borbama i bitkama za slobodu i pravoslavnu veru. Na ovaj sveti dan naša je dužnost da se najpre duboko poklonimo mladim ratnicima, žrtvama, mučenicima kojima dugujemo opstanak i slobodu.Pomen i žalosno sećanje ne smeju da gase veru i nadu, slobodarsku borbenost i snagu. Vidovdan nas opominje da su mladi naša nada, svetlost i budućnost, a sa ovog mesta mi im želimo da se okupljaju samo u radosti i veselju, u igri i slobodni kao danas. Prilika je da se zahvalimo svim ljudima dobrog i širokog srca koji su svih ovih godina pomagali održavanje sabora , a to su činili iz ljubavi prema Bogu i svojoj Toplici. Čuvajte Toplicu i čuvajte ljubav u srcu, poručio je otac Mladen Topličanima .

unnamed (6)
Tradicionalne Vidovdaske povelje su za zasluge u razvoju i promociju privrednih i kulturnih vrednosti topličkog kraja dobili najuspešniji ljudi poreklom iz Toplice, koji su tokom ove godine dali svoj doprinos razvoju Toplice i očuvanju srpstva i tradicije srpskog naroda.

unnamed (7)
Ovogodišnja Vidovdanska povelja dodeljena je Kompaniji LEONI zbog izuzetnog doprinosa privrednom razvoju opštine Prokuplje kao i učešća u mnogim humanitarnim akcijama.

unnamed (8)
Dobitnik povelje Jug Bogdan je dr Mihailo Vukas naučni radnik, koji već 40 godina živi i radi u Švedskoj. Nagrada mu je pripala između ostalog i zbog promocije rodoljublja i negovanja sećanja na stradanje srpskih interniraca u Norvešku tokom Drugog svetskog rata.

unnamed

Povelja Carica Milica dodeljena je Rosandi Simić, koja je uz svog supruga sveštenika Mladena Simića, svih ovih godina učestvovala u organizaciji i pripremi Svetopličkih sabora i velikog srca dočekivala sve pravoslavne poklonike hrama u Kondželju. Dobitnik ovogodišnje povelje Milan Toplica je Gradimir Simić, član Udruženja Topličana iz Niša . Dragan Vranić, osnivač Zavičajnog udruženja Topličana u Nišu, dobitnik je povelje Boško Jugović, dok je povelja Milan Toplica pripala Željku Atanaskoviću, članu Udruženja Topličana iz Beograda.

unnamed (9)

Povelja Milan Toplica dodeljena je Vladanu Vukadinoviću, potpukovniku Vojske Srbije, dok je Nenad Deljanin ,privrednik iz Kuršumlije dobitnik povelje Kosančić Ivan. Među dobitnicima saborskih povelja je i učenik trećeg razreda Gimnazije u Blacu, Milun Pavlović , koji je odličnim rezultatima na republičkim takmičenjima iz istorije na najbolji način predstavio svoj zavičačaj.

unnamed (2)
– U organizaciji Udruženja Topličana u Beogradu, Zavičajnog udruženja u Nišu, svih topličkih opština, i crkvene opštine Kondželj okupili smo se da obeležimo ovaj sveti srpski dan . Tradicija se nastavlja i svake godine ovde je sve je veći broj gostiju. Danas su sa nama i naši prijatelji iz dijaspore, Topličani koji su dosta pomogli u organizaciji i koji će zajedno sa nama težiti ostvarivanju ciljeva kao što su širenje pravoslavlja, srpstva , prijateljstva i pre svega pomoći razvoju Topličkog kraja, rekao je Dragan Vladisavljević predsednik Udruženja Topličana u Beogradu, koje se već dugi niz godina svesrdno zalaže za širenje jedinstva svih Topličana.

unnamed (10)
– Ono čime bi mogli da se pohvalimo to je činjenica da su naša dva člana dobitnici Vidovdanskih povelja . U narednom periodu planiramo još veće učešće u ovakvim manifestacijama, sa novim idejama i ciljem da nas bude mnogo više, rekao je predsednik Zavičajnog udruženja Topličana iz Niša.
U okviru kulturnog programa nastupili su glumci prokupačkog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ i crkveni hor Sveti Prokopije , a prisutnima se obratio i prokupački hroničar Tomica Ristić. Tradicionalno je promovisan i novi broj časopisa „Toplički venac“, koji uređuje prokupački lekar i pisac Dragoljub Cane Mirković.

unnamed (1)