Titovo kumče ispunilo sebi želju: Večna kuća od čungulskog kamena

Neca Dragićević (73) poreklom iz blačkog sela Čungule, još iz mlađih dana imao je želju da njegova večna kuća bude sagrađena od čungulskog kamena, i tu želju je i ispunio. Sebi za života podigao je spomenik koji je sagrađen upravo od ovog, kako tvrdi, izuzetno kvalitetnog  kamena.

video:

-Radi se o kamenu koji je najkvalitetniji ne samo u Srbiji već i u bivšoj Jugoslaviji. Kako su mnoge škole u blačkoj opštini sagrađene na temeljima od čungulskog kamena, želeo sam i da spomenik sebi za života sagradim od istog tog kamena, kaže Neca dodajući da je i spomenik njegovog pokojnog dede i babe pre 50 godina sagrađen od istog materijala pa je na neki način želeo i da obnovi tu tradiciju.

Ljubav prema kamenu koji je proslavio selo u kojem je Neca 1950 godine rođen, ovekovečio je na ovaj način a svoje grobno mesto ogradio je i crvenom ogradom jer on je čovek koji voli crvenu boju pa u skladu s tim i njegov stajling je nezamisliv bez ove boje.

DSCN9929-1024x768

-Crvenu boju volim i nosiću je do smrti, kratko je opisao svoju veliku ljubav prema ovoj vatrenoj boji. Veliku zahvalnost za pomoć pri izradi spomenika od čungulskog kamena, Neca je uputio svom sinu Goranu, kamenorescu Marku Nikoliću i svom velikom prijatelju Miljanu Grbiću.

DSCN9931-1024x768

Titovo kumče:

Neca Dragićević potiče iz najsiromašnije porodice u selu. Gledano kroz neko drugo bogatstvo, za njegovu porodicu u to vreme može se slobodno reći da je bila najbogatija, ne materijalno, već po tome što je to bila porodica koja je imala čak trinaestoro dece. Neca je bio dvanaesto dete a po tadašnjim običajima svakoj porodici koja je imala više od devetoro dece kumovao je tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito.  Pa je Neca za kuma imao predsednika tadašnje SFRJ, maršala Tita.

-Tito je moj kum, ali nikada se nismo sreli, kaže Neca, dodajući da je za vreme vladavine svog kuma Josipa Broza Tita, najbolje živeo.

DSCN9932-1024x768DSCN9934-768x1024DSCN9928-1024x768