Toplički dan poljoprivrednika- Džemovi od divljih plodova Nebojše Milojića iz Vlahova

Nebojša Milojić iz sela Vlahova nadomak Svrljiga, nakon što je ostao bez posla, počeo je da kuva džemove na stari i tradicionalan način, bez konzervansa, od samoniklih divljih plodova. On sam bere plodove, kuva i pakuje džem u tegle. Kad zatreba, u pomoć stignu i supruga i dvojica sinova.Nebojšu smo upoznali na poljoprivrddnoj manifestaciji – Toplički dan poljoprivrednika u Blacu gde je izložio deo svojih proizvoda.

Tehnologija proizvodnje džemova Nebojše Milojića obavlja se na šporetu na drva, od divljih plodova koje od ranog jutra, čim spadne rosa, bere na Svrljiškim planinama, u delovima netaknute prirode, na potezu od Vlahova do Kalne, u Lukovu, Šestom Grabu i Manojlici. Nebojša godišnje proizvede oko  3000 teglica džema u pakovanju od oko 380 gr. (oko 1100 kg. džema) isključivo od divljih plodova, trnjine, crnog gloga, crnog duda, divlje trešnje, divlje kupine, divlje jagode, vinogradarske breskve, šipurka, drena, zove…

-Sve su to zdravi plodovi od samoniklih plodova koje berem u planinskim predelima koji nisu zagađeni a ceo proces proizvodnje džemova, od berbe do gotovog proizvoda, obavljam sam. Džemove pravim na tradicionalan način, kako su to nekada radile naše bake, bez konzervansa a jedini dodatak koji stavljam je šećer, Kuvam isklučivo na šporetu na drva-kaže Nebojša čije je poljoprivredno gazdinstvo više puta nagrađivano za kvalitet proizvoda od samoniklog divljeg voća.

Što se potražnje tiče, ona je toliko velika da Nebojša za sada ne uspeva da zadovolji sve potrebe tržišta, pa planira da ove godine poveća proizvodnju.

-Veliko interesovanje za moje džemove vlada i u inostranstvu ali zbog papirologije koja zahteva komplikovanu proceduru još uvek ih ne izvozim-kaže Nebojša, koji je od jedne nevladine organizacije u cilju olakšanja proizvodnje dobio pomoć u vidu šporeta i zamrzivača.

Najtraženiji među  džemovima od samoniklih divljih plodova su prema Nebojšinim rečima, džemovi od trnjine i crnog gloga, mada je to sve stvar ukusa, pa ni ostali džemovi nisu ništa manje traženi.