13.seoske sportske igre „Čika Duško Jovanović“ u Trbunju održane u skladu sa preporukama

Ove godine, 13.seoske sportske igre“ Čika Duško Jovanović“ u selu Trbunju, održane su u skladu sa preporukama kriznog štaba, pa nije bilo većih okupljanja.

seoske igre u Trbunje

Tradicionalna sportska nadmetanja su izostala, a petnaestak Trbunjaca, tradiciju igara nastavili su planinarenjem.

Seoske sportske igre u Trbunju inače se održavaju u čast velikog planinara poreklom iz ovog blačkog sela.

Selo Trbunje nadomak Blaca, poznato je kao rodno mesto dveju velikih ličnosti – Čika Duška Jovanovića, velikog planinara i svestranog sportiste,i Rada Drainca velikog pesnika i književnika.

Trbunje je selo jedinstveno i po tome što ima dva spomenika koji nisu posvećeni borcima iz minulih ratova , već ljudima iz kulturnog i sportskog života .

Čika Duško Jovanović – osnivač planinarskog društva Pobeda:

Planinarsko društvo Pobeda osnovano je   1948 . godine , i spada u najveće planinarsko društvo u Srbiji sa oko 3000 članova . Njegov osnivač je Dušan Jovanović , čovek koji se rodio u Trbunju i kome je 2008.godine u ovom selu podignuto spomen obeležje a povodom 60 . godina postojanja planinarskog društva Pobeda.

Spomen obeležje Čika Duško Jovanović , simbolizuje planinu , prirodni fenomen koji je Čika Duško mnogo voleo.

Pobeda se pela na najviše vrhove Evrope , na Mon Blan , Kavkaz , na Kilamandžaro, najviši vrh Afrike , na Denali kao najviši vrh severne Amerike i Akonkagvu najviši vrh južne Amerike.

          Biografija svestranog sportiste

  • Dušan Jovanović , alijas čika Duško , rođen je 1903 godine u selu Trbunje u opštini Blace . Nakon završetka gimnazije u Kruševcu , čika Duško je studirao Pravni fakultet i 1936 . godine polaže advokatski ispit . Bio je prvi čovek koji je u Srbiji igrao odbojku čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji postao začetnik ovog sporta . U prostorijama osnovne škole Kranj Petar Prvi , kod Saborne crkve u Beogradu , sa Ljubicom Pavićević i dr. Ivom Ribarom bio je osnivač prvog smučarskog kluba u Beogradu i njegov prvi sekretar . Organizovao je prvu smučarsku paradu i prvo smučarsko prvenstvo na Avali , osnovao je biblioteku na Rajcu i organizovao prvo splavarenje Drinom .Osnovao je prvo planinarsko društvo Pobeda čiji je predsednik bio punih 30 . godina . Jedan je od osnivača planinarskog saveza Srbije , napisao je tekst pesme za Pobedinu himnu na melodiju pesme Američkih rendžera .
  • U znak sećanja na ovako svestranog sportistu , jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime , kao i planinarski dom sagrađen na Rajcu , a postoje i čuvene Čika Duškove Rajačke staze , koje Pobedini planinari obilaze svake godine , a i sportska hala u Blacu nosi njegovo ime.U selu Trbunju njemu u čast svake godine održavaju se seoske sportske igre “ Čika Duško Jovanović”.

 Sa Ljubicom Pavićević , profesorkom hemije, fizike i telesnog vaspitanja u prvoj i drugoj ženskoj gimnaziji , i učesnicom Olimpijade u Berlinu 1936. godine, Helsinkiju 1952. godine i u Riu 1960 godine , stupio je u brak 1937 godine sa kojom ima dva sina Vojislava i Miroslava. *

Na zvaničnom sajtu Planinarskog društva Pobeda iz Beograda stoji:

Čika Duško Jovanović – 1903.-1981.

Rođen 22.02.1903. u selu Trbunje – Blace. Osnovnu školu učio je u Blacu, gimnaziju u Kruševcu. Završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Radio je kao pravni savetnik bankama, Narodnoj banci Jugoslavije, Jugoslovenskoj investicionoj banci.
Na polju sporta i i fizičke kulture aktivno je prisutan od najranije mladosti i to kao gimnastičar i kao planinar. Član Srpskog planinarskog društva postaje 1923. godine. Po okupaciji zemlje, kao rodoljub biva hapšen, strpan u logor na Banjici, a 1942. godine interniran u nemački logor na tromeđi Francuske, Belgije i Luksemburga. Povezuje se sa francuskim pokretom otpora i uz njihovu pomoć organizuje bekstvo iz logora grupe istomišljenika. Slobodu dočekuje u Francuskoj, gde aktivno sudeluje u organizovanju povratka naših interniraca u domovinu.
Jedan je od prvih posleratnih organizatora masovnih fiskulturnih društava i planinarskih sekcija u njima, jedan od osnivača Planinarskog saveza Srbije na čijoj je prvoj skupštini 1948. godine izabran za sekretara Saveza. Pokretač je osnivanja PSK ¨Pobeda¨ pri sindikalnoj organizaciji Narodne banke Jugoslavije 1948. godine i njen tridesetogodišnji predsednik. U tom svojstvu je bio inicijator i organizator izgradnje planinarskog doma na suvoborskom Rajcu, prihvatne kuće na Dobroj vodi, sportsko-turističkih manifestacija: Kosidba na Rajcu i Suvoborski sabor vresa. Organizator je i najaktivniji učesnik pošumljavanja Rajca i Suvobora. Inicijator je i dugogodišnji koordinator Planinarskih susreta bratstva i jedinstva, planinarskih društava cele Jugoslavije.
Za preko pet decenija izuzetne aktivnosti bio je organizator nebrojenih izleta, pohoda, sletova, uspona na planine jugoslavije i Evrope. Usadio je  ljubav prema prirodi, prema domovini mnogim generacijama planinara.

Planinarski dom na Rajcu kod Ljiga, 100 km udaljen od Beograda, nazvan iz zahvalnosti “Čika Duškovim domom” je najveći planinarski objekat u Srbiji – i najopremljeniji. Nalazi se na visini 600 m na asfaltnom putu Ljig – Gornji Milanovac između sela Slavkovica i Gornji Banjani.