7. aprila – Crne Mambe u Blacu, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma

  • Zoran Ristic predsednik Udruzenja Roma Blace
  • Crne mambe

U četvrtak 7.aprila u kulturnom centru Drainac u Blacu u sklopu obeležavanja svetskog dana Roma, nastupiće orkestar Crne mambe, čiji je osnivač pokojni Šaban Bajramović koji je važio za kralja romske muzike i najvećeg pevača na ovim prostorima. Orkestar čiji koncerti su pravi spektakli za publiku, u Blacu nastupa od 18 časova, saopštio nam je predsednik Udruženja Roma Blace, Zoran Ristić – Fes, koji poziva građanstvo da prisustvuje ovoj proslavi, a pored blačana očekuje se dolazak i građana Aleksandrovca, Brusa, Kuršumlije i Žitorađe.

-Ulaz na proslavu Svetskog dana Roma je slobodan, a pored muzičkog dela, biće i niz kulturnih dešavanja toga dana. Prisutni će imati priliku da pogledaju i izložbu akademskog slikara Ene Popović iz Blaca, ističe Ristić koji je ujedno pozvao građanstvo da prisustvuje proslavi koja se organizuje povodom Svetskog dana Roma, koji se inače slavi 8.aprila .

Svetski dan Roma, obeležava se od 1971. godine, kada je 8.aprila održan Prvi svetski kongres. Za romsku himnu proglašena je pesma – Đelem –đelem i ustanovljena zastava na kojoj točak kao centralni simbol predstavlja stalno kretanje Roma i život na točkovima.