Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Blace – obeležilo krsnu slavu i deset godina postojanja

  • DSCN7063
  • DSCN7064
  • DSCN7065
  • DSCN7068
  • DSCN7061
  • Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Blace – obeležilo krsnu slavu i deset godina postojanja

Prigodnim kulturno-umetničkim programom u izvođenju pevačke grupe folklornog ansambla Drainac iz Blaca, i sečenjem slavskog kolača Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Blace, obeležilo je danas Đurđevdan, krsnu slavu Društva i deset godina postojanja. Slavskoj i rođendanskoj proslavi društva pored članova iz Blaca, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave opštine Blace, predsednik opštine Ivan Burgić i Zoran Jozić, kao i gosti iz Niša, Leskovca, Vranja, Doljevca, Prokuplja, Kuršumlije, Svilajnca.

DSCN7068-Uz prateće verske obrede u prisustvu sveštenika danas je presečen slavski kolač. Ovogodišnji kolačar bio je Nemanja Đorđević iz Gornje Draguše a kolačarstvo za narednu godinu preuzeo je Miodrag Milić.

Vest ima video:

Povodom jubileja, desetogodišnjice postojanja, štampana je i brošura pod sloganom – Mi živimo sa vama a ne pored vas, u kojoj je predstavljen rad i aktivnosti društva za cerebralnu i dečiju paralizu, saznajemo od predsednika Društva za cerebralnu i dečiju paralizu, Ivana Neškovića koja se ujedno zahvalio lokalnoj samoupravi na dosadašnjoj podršci a posebno na tome što su im zahvaljujući prostorijama koje su dobili na korišćenje stvorili uslove za bolji rad.

Predsednik opštine Blace, Ivan Burgić istakao je da opština Blace na transparentan način pomaže sva udruženja ovog civilnog tipa, putem projektnog finansiranja, što doprinosi tome da oni lakše realizuju svoje ideje.

Deset godina postojanja Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Blace:

DSCN7063 –Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Blace socijalno humanitarna je organizacija osoba sa invalidetom koja na teritoriji opštine Blace deluje od 2000-te godine, i to kao podružnica Udruženja mišićnih i neuromišićnih bolesti Topličkog okruga Prokuplje a samostalno od 13.02.2006. godine na inicijativu sadašnjeg Predsednika Ivana Neškovića.

Društvo ima 30 članova starosti od 6 do 65 godina. Društvo se finansira projektnim aktivnostima iz budžeta Opštine Blace, Saveza za CDP Srbije ,prodajom predmeta i rukotvorina samih članova i njihovih ukućana dok lokalnih donatora nema.

U svom desetogodišnjem radu Društvo je organizovalo niz programskih aktivnosti, fizikalne terapije, tribine, kreativne, likovne radionice, predavanja, edukacije, proslave, zabave i druženja sa srodnim organizacijama iz Niša, Prokuplja, Doljevca, Leskovca, Vranja, Kuršumlije, Svilajnca, Priboja.

U Blacu se svake godine na Đurđevdan organizuju majski susretri i druženja, a kroz svoj godišnji program rada obeležavamo i Svetog Savu gde nagrađujemo tri najbolja rada učenika osnovne škole, obeležavanje Osmog marta sa našim članicama, obeležavamo takođe i Dan invalida CDP-a kao i Novu Godinu. Kao kruna ovih druženja sklopljena su i dva braka. Jedan od osnovnih ciljeva društva je poboljšanje kvaliteta života osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom.