Kad šipak donese zaradu- Vest ima video

  • DSCN7942
  • DSCN7948
  • DSCN7944
  • DSCN7945
  • DSCN7947
  • DSCN7949
  • DSCN7951
  • Kad šipak donese zaradu

Slobodan Đurić iz blačkog sela Kaševar jedan je od retkih koji je na svom imanju posejao pitomi šipurak. Ne previše zahtevna za uzgoj, ova biljka obećava dobru zaradu jer na površini od 50 ari očekivani prinosi su i do 5. 000 kilograma a cena jednog kilograma ovog ploda kreće se oko pola evra.

Vest ima video izvor TV B92:

-Pitoma divlja ruža, šipurak ili šipak, biljka je koja na maloj površini može doneti solidnu zaradu. Nije zahtevna za uzgoj ni po pitanju kvaliteta zemljišta ni po pitanju obrade. Ulaganja su mala a prvi značajniji prinos daje već u trećoj godini.

DSCN7944

-Ideja da posejem šipurak kod mene se javila još pre 20 – tak godina kada sam o ovoj biljci čitao u jednom časopisu. Tu ideju realizovao sam prošle godine u februaru mesecu. Putem interneta sam naručio sadnice, sorte Plovdiv,  koje su stigle iz Bugarske. Cena sadnice je oko 40 evro centi a kilogram ploda je oko pola evra. Prvi značajniji prinos očekujem u trećoj godini kada bi ovde trebalo da uberem oko 5000 kilograma, ističe Slobodan.

-Sa 500 posejanih sadnica na površini od 50 ari, u blačkom selu Kaševar, Slobodan Đurić prvi je u svojoj široj okolini koji se odlučio za uzgoj kultivisane divlje ruže.

DSCN7945– O uzgoju šipurka Slobodan priznaje da zna veoma malo. Sadnice je naručio putem interneta gde je i stekao osnovno znanje vezano za početak uzgoja ove biljke.

Pitomi šipurak trenutno je u fazi cvetanja a berba se očekuje početkom septembra i trajaće nekih petnaestak dana. Slobodan ističe da postoji ručna i mašinska berba ali da će za početak ići na ručnu berbu.

Za sada ne razmišlja o proširenju proizvodnje, ali s obzirom na to da postoje više faza prerada, razmišlja o tome da prozivodnju podigne na jedan viši nivo.

Prvi značajniji prinos očekuje iduće godine i ako se očekivanja ostvare zarada će, uz malo ulaganja i isto toliko rada, biti sasvim zadovoljavajuća.