Kompletno stradala jedna od najvećih plantaža jagoda na jugu Srbije

  • aleksandar djordjevic
  • DSCN6924
  • DSCN6931
  • DSCN6933

Aleksandar Đorđević iz Kutlovca, plantaže sa jagodom podigao je u više sela blačke opštine. Prve sadnice jagoda posadio je 2003. godine na površini od pet ari. Danas je vlasnik jedne od najvećih plantaža jagoda na jugu Srbije a ovo voće gaji na ukupnoj površini od sedam hektara. Na jednoj od njegovih plantaža koja se nalazi u selu Lazarevac, prošle godine sa površine od 4,5 hektara ubrano je 100 tona jagoda. Isti prinos bio je očekivan i za ovu godinu.

Na ovoj plantaži dnevno radi do 100 radnika, umesto njih ove godine, jagode je obrao mraz.

Vest   ima video: izvor TV B92:

 

Za kraj aprila neočekivan mraz bez malo 100 % uništio je jagode na plantaži gde se dnevno bralo od tri do 10 tona jagoda. Umesto berbe sledi uništenje zasada.

-Ovaj zasad mora da se uništava tako da je ovaj mraz napravio ogromne probleme i meni i mojoj porodici i radnicima koji ovde rade, svi su desetkovani od mraza, ističe Aleksandar.

Temperatura je od 12 do 06 ujutru bila do -2,5, probao je i sa orošavanjem, ali ništa nije pomoglo.

Komisija za procenu štete je na terenu a šteta i pri samoj pomisli da je ova jagoda trebalo da završi na englesko tržite, utoliko je veća.

–        Ove godine rađena je organska proizvodnja i sve je bilo ugovoreno da kompletan prinos sa plantaže ode za englesko tržište, kaže Aleksandar koji ovakve posledice vremenskih neprilika ne pamti.

Stručnjaci kažu da je vegetacija poranila a mraz krenuo kasnije nego što je uobičajeno.

-Na ovoj plantaži štete su stoprocentne i jednino što preostaje jeste uništenje, kaže Dragan Gmijović iz službe za poljoprivredu opštine Blace.

Na teritoriji opštine Blace jagoda se gaji na površini od preko 100 hekatara a ovo je jedna od najgorih godina za proizvođače. Nikakva zaštitna mera nije pomogla.

-Probali su sa merama zaštite, orošavanjem, automizerom,  nije bilo efekta, kaže Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu.

Jedna sadnica jagode može da donese prinos i do jednog kilograma a na ovoj potpuno uništenoj parceli takvih sadnica pre mraza bilo je 180 000.