Provera zdravlja povodom Dana fizičke aktivnosti

Dom zdravlja Blace je danas obeležio Međunarodni dan fizičke aktivnosti, u periodu od 09.00 do 12.00 časova u centru grada, gde su zdravstveni radnici vršili malu proveru zdravlja svim zainteresovanim sugrađanima.

Današnja manifestacija, pod nazivom “Kretanjem do zdravlja”, obuhatila je nekoliko aktivnosti, a posetioci su imati priliku da provere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, kao i da se edukuju o značaju fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu i sa rizicima koje sa sobom donosi fizička neaktivnost.

Svetska zdravstvena organizacija je 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti sa ciljem podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja.

Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, raka dojke i debelog creva, depresije i padova. Fizička aktivnost unapređuje ukupno zdravlje i jača kosti. Ključni je faktor potrošnje energije, odnosno energetskog balansa i kontrole telesne težine.

Brojna istraživanja su pokazala pozitivne efekte svakodnevne fizičke aktivnosti u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova (ateroskleroza), ali i smanjenju stresa i nervoze. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Za dobro zdravlje preporučuje se odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

 Ukoliko do sada niste bili aktivni krenite postepeno jer preterano opterećenje može više da naškodi Vašem zdravlju nego da koristi. Postepeno produžavajte vreme aktivnosti i opterećenje. Neka fizička aktivnost bude raznovrsna da bi se aktivirale različite grupe mišića. Kombinujte vežbe izdržljivosti (aerobne vežbe), fleksibilnosti, snage i ravnoteže!

Izaberite i vi kretanje jer je to pravi put do dobrog zdravlja!