Sajam cveća – Blace 2016: Zanimljive biljke

  • DSCN7157
  • Nikola Knezevic iz Aleksandrovca
  • Zorica Panic iz Trbunja

Na sajmu cveća u Blacu u ponudi je veliki izbor cveća raznih sorti. Među biljkama koje su u ponudi posebnu pažnju privukao je i bosiljak sa Hilandara, koji je za ovaj sajam cveća proizvela Verica Panić iz blačkog sela Trbunja.

Zorica Panic iz Trbunja  DSCN7157 – Parac i bosiljak sa Hilandara

Kaže da se radi o biljci koju bi po legendi svaka kuća trebalo da je ima, a odlikuje je miris tamnjana. Na štandu Verice Panić velika potražnja je i za biljkom koja je u narodu poznata pod imenom – parac. Ovu biljku prati verovanje da vlasniku donosi novac i da pozitivno utiče za napredak u poslu. Ipak, da li ova biljka stvarno privlači novac naučno nije dokazano ali joj je popularnost  širom sveta neosporno velika pa je postala i najčešća saksijska biljka koja se u Aziji čak prenosi s kolena na koleno.

Kada je ova biljka u pitanju zanimljiv podatak je i taj da je azijskom narodu zaista donela novac.Verovanje u moć privlačenja novca kod ove biljke širom im je otvorilo vrata svetskog tržišta pa su počeli da je organizovano proizvode i prodaju a njen izvoz doneo im je milione.

Nikola Knezevic iz Aleksandrovca-Nikola Knežević iz Aleksandrovca Župskog u ponudi ima razne sorte cveća. Ono što nam je posebno privuklo pažnju jesu loptasti borovi i japanski javor. Cena im je od 3000 do 10 000 dinara.

Posetite sajam cveća u Blacu jer ima dosta zanimljivog bilja i cveća.

Organizator sajma je STTC Blace.