Suve šljive još na lageru

  • Srecko Jovanovic
  • Suve sljive
  • Ljubisa Stepanovci   - uzgoj jagoda
  • Ljubisa Stepanovic
  • Srecko Jovanovic  - Barbatovac
  • Suve šljive još na lageru

Na teritoriji opštine Blace trenutno postoji preko 30 manjih sušara. Zavisno od rodnosti godine ovde se proizvede oko 500 tona suve šljive na godišljem nivou. -Problem oko plasmana suve šljive pojavio se ove godine tako da više od 40% proizvedene suve šljive još uvek čega svoga kupca.

Vest ima video:

-Stao je izvoz, verovatno zbog pada rublje Rusko tržište je stalo, predpostavljaju proizvođači suve šljive dok u službi za poljoprivredu opštine Blace smatraju da je tržište zatajilo zbog dobrog roda šljiva u Čileu i Argentini, a oni su konkurentniji sa cenom na evropskom tržištu.

Ljubiša Stepanović iz sela Kaševar, proizvodnjom suve šljive bavi se drugu godinu zaredom. Ističe da je ovogodišnji kvalitet odličan ali je prodaja zatajila.

-Uglavnom prerađujem svoju šljivu. Na godišnjem nivou preradim oko 60 tona šljive, 20 tona suve. Prodaja je ove godine išla slabo a iskreno se nadam da će uskoro biti prodata, ističe Stepanović.

Proizvodnjom jagoda, Stepanovići se bave nešto duži period u odnosu na proizvodnju suve šljive. Jagoda se kažu pokazala kao veoma isplativa za uzgoj kultura.

-Jagode proizvodim već šestu godinu. Svake godine sam širio zasade i trenutno je uzgajam na površini od dva hektara. Jagoda je sigurnija što se zarade tiče i na manjoj površini može da se zaradi, kaže Stepanović.

-Od 2004. godine, Srećko Jovanović iz Barbatovca bavi se proizvodnjom suve šljive koju ove godine još uvek nije prodao.

-Godišnje proizvedem oko 80 tona suve šljive. Ove godine veća količina nije prodata a cena se kretala oko 1, 6 evra , trenutno suvu šljivu niko i ne traži, kaže Jovanović.

U službi za poljoprivredu opštine Blace ističu da se na ovoj teritoriji povećava broj sušara i zainteresovanih za proizvodnju suve šljive,

-Na to utiču i podsticajna sredstva za koja mogu da konkurišu kako preko lokalnih tako i preko nacionalnih programa, ističe Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu opštine Blace.

Proizvođači suve šljive na problem oko plasmana proizvedene robe gledaju optimistički i veruju da će uskoro suva šljiva iz Blaca naći put do tržišta.