Dan poezije u Toplici

Pesnički karavan ovogodišnjih 51. „Drainčevih susreta“, juče je u okviru planiranog programa, tradicionalno obišao Prolom Banju, Kuršumliju, Blace i Trbunje.

IMG_3885

-Ovaj deo programa ima za cilj da učesnike manifestacije upozna sa kulturno-turističkim vrednostima našeg kraja. Tako smo u Prolom Banji obišli crkvu Lazaricu, a potom smo boravili i u Kuršumliji. Tamo smo na novoj sceni u gradskom parku održali poetsko druženje, koje je sigurno bilo jedan od prvih programa, od proglašenja pandemije korona virusa, rekao je u ime organizatora direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović.

IMG_3889

On je istakao da su se učesnicima susreta u Kuršumliji pridružili pesnik Radivoje Pantić i kompozitor Rade Vučković.

IMG_3894

-Neizostavni i najlepši deo ove manifestacije, prema mišljenju pesnika, jeste poseta Drainčevoj rodnoj kući u Trbunju, koju tradicionalno obilazimo svake godine. U dvorištu pred bistom Drainca i ovaj put su pesnici kazivali svoje stihove, a potom su se upisali u knjigu utisaka, naglasio je Ognjanović.

IMG_3898

Jovana Konatarević

On je naveo da je u Blacu, u Kulturnom centru „Drainac“ održano poetsko veče, kome su se pridružile i dve mlade pesnikinje iz ovog mesta, Natalija Pavličević i Jovana Konatarević.

IMG_3897

Natalija Pavličević

U okviru poetske večeri predstavili su se:

dobitnik nagrade „Drainac“, Miljurko Vukadinović, Vidak Maslovarić, Neđo Stojanović, Miloje Dončić, Natalija Pavličević, Jovana Konatarević, dramski umetnik Vico Dardić.

Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“ nastavlja se danas u 13 časova u porti crkve Svetog Prokopija, kada će biti predstavljen zbornik Rada Drainca, novo čitanje. Na istom mestu u 19 časova zakazana je promocija knjige Dragana Ognjanovića, pod nazivom „Prekobrojni godovi“.

IMG_3864