Danas „Letnji dan u Pločniku“

sata, koliko se sunčani sat iz doba neolita razlikuje od današnjeg, ali i mnoga druga, zainteresovanim posetiocima, u okviru „Letnjeg dana u neolitu“, odgovore će dati domaćin, arheolog u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković, ali i njeni gosti iz Niša, Šapca i Pančeva. Program ovog i avakvog, današnjeg letnjeg dana na arheološkom nalazištu Pločnik počinje u 15 časova.

unnamed
Posetioci će najpre imati priliku da čuju predavanje i učestvuju u radionici „Sunčani sat u neolitu“, koji su pripremile nastavnica matematike prokupačke Tehničke škole „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Julka Kuzmanović Cvetković. One će govoriti o tome zašto je trigonometrija važna za precizan sunčani sat, objasniti i pokazati kako se on pravi.

unnamed (4)
Realizator dela programa pod nazivom „3D udžbenik u Šapcu“ Tatjana Marković Topalović iz Centra za stručno usavršavanje u Šapcu, biće gost ovog „Letnjeg dana u neolitu“. Samo jedno od pitanja na koje će Topalović pokušati da da odgovor, jeste ko može da koristi prednosti naučnog parka kao dragocenog naučnog prostora u Šapcu.
„Neolitski zlatni presek“, koji će sadržati predavanje, radionicu i takmičenje, pripremili su nastavnica biologije Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Niša Irena Petrović Kostić, nastavnica matematike Tehničke škole „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Julka Kuzmanović Cvetković. One će govoriti o tome šta je zlatni presek, a šta logaritamska spirala i kako je nacrtati.
Za ovaj dan predviđene su i sportske aktivnosti koje sadrže bacanje kamena s ramena, skakanje iz mesta u dalj, preskakanje i povlačenje lijane, odnosno konopca.
Zanimljivu potragu u Pločniku kroz interaktivnu igru organizovaće Nada Stojičević iz ETŠ „Nikola Tesla“ iz Pančeva.
Interesantnu priču o astronomskim i astrofizičkim karakteristikama nekih zanimljivih objekata u svemiru, kao i o verovanjima koja su vezana za ove objekte u kulturama drevnih naroda, kroz predavanje „Mitovi i zvezde“ ispričaće prof. dr Dragan Gajić, departman za fiziku PMF u Nišu.
„Letnji dan u neolitu“ biće završen astronomskim posmatranjem neba teleskopom, a realizator ovog dela programa biće Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša.
Organizaciju ovakvog dana na daleko poznatom i u svetu, arheološkom nalazištu Pločnik, pomogli su Opština Prokuplje, A.D. „Planinka“ iz Kuršumlije, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš.