Dani evropske baštine

Program obeležavanja četvrte po redu manifestacije “Dani evropske baštine“ u Prokuplju, započeo je otvaranjem izložbe „Manastiri i crkve južne i istočne Srbije“, delo autorskog tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Dečiji hor prokupačkog Doma kulture ovom prilikom je izveo kompozicije „Hajte braćo beloj crkvi“ i „Tropar Svetom Prokopiju“.
Pored brojnih Prokupčana, otvaranju manifestacije i izložbe prisustvovali su i članovi Opštinskog veća Opštine Prokuplje.
-Izložba predstavlja pokušaj prezentacije dela bogatsva i velike raznolikosti kroz više stotina verskih objekata na teritoriji 40 gradova i četiri eparhije. Ovo je samo segment postavke, s obzirom na to da je teritorija velika. Napravili smo selekciju sa čitavog našeg prostora, što sabornih hramova u velikim gradovima, što crkava i manastira, koji su možda u proteklim decenijama, a možda i dužem periodu bili potpuno napušteni ili ulaze u fazu obnove i oživljavanja. Želeli smo da čitav taj opus predstavimo javnosti i ukažemo na opasnost da nešto od tog nasleđa može da nestane ukoliko ga ne zaštitimo, rekla je otvarajući izložbu „Manastiri i crkve juѕne i istočne Srbije“ direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović.
Ona je dodala da je u galeriji Muzeja predstavljen manji deo izložbe, jer je ona pravljena za mnogo veći prostor, te da je za Prokupčane, u dogovoru sa kolegama kustosima, napravljena kombinacija objekata sa svih prostora i eparhija.
-Cilj nam je da naše nasleđe sačuvamo za buduće generacije. Bez ljudi nasleđe ne može da opstane i to je ključ svega. Ukoliko ne brinemo o njemu i ne znamo zašto je bitno i vredno, ono će nestati. Samim tim, izbrisaće se tragovi postojanja na ovim prostorima, a to svakako ne želi niko od nas. Mi želimo da naše nasleđe sačuvamo za buduće generacije, a jedan od načina je upravo njihovo predstavljanje široj javnosti, istakla je Petrović.
Ovu izložbu zainteresovani mogu pogledati u galeriji prokupačkog Muzeja u narednih mesec dana.
„Dani evropske baštine“ u našem gradu danas se nastavljaju dečijim radionicama, kroz koje učenici prokupačkih osnovnih škola uče o starim zanatima i tradiciji izrade narodnih instrumenata od 12 i 14 časova. U galeriji „Boža Ilić“ od 14 časova možeti prisustvovati otvaranju izložbe „Bijenale umetnika iz Vranja“. „Živeti s nasleđem kroz pesmu i igru“ je program koji je pripremio prokupački Dom kulture, a on je zakazan za 18 časova uNarodnom muzeju Toplice.