Dva toplička sela vekovima čuvaju jedinu potočaru na Jošaničkoj reci

Vodenička čeketala u prokupačkom selu Mađeru još uvek se čuju.

VEST IMA VIDEO, IZVOR TV PRVA:

Stara  potočara odolela zubu vremena u selu Mađeru i danas melje žito na stari i tradicionalan način.Jedna je od poslednjih u Topličkom okrugu a zvuk njenog čeketala u selu Mađeru još uvek se čuje zahvaljujući vrednim vodeničarima koji nesebično brinu o njoj.

Na granici između dva toplička sela, prokupačkog Mađera i blačkog Svarča, zubu vremena odoleva čitavih 140 godina, koliko se pretpostavlja da je stara.

DSCN0673

-Vodenica je prema pričama naših starih sagrađena 1880 godine i od tada radi bez prestanka. Vodenica je generalno obnovljena pre tačno 60 godina. Pomeljara ima iz raznih krajeva. U ovoj potočari melju se sve žitarice a najviše beli kukuruz za projano brašno, saznajemo od vodeničara Božidara Vukmirovića.

DSCN0683

Nekada je na ovoj Jošanickoj reci bilo i preko 50 potočara koje su bez prestanka mlele.
Danas je ona jedina ali ono što ohrabruje je činjenica da je dosta mladih iz ovog sela koji žele da nastave više od jednog veka dugu tradiciju.

DSCN0686

-Ima dosta mladih i oni su uvek tu da nam pomognu za sve što zatreba oko vodenice, ističe Vukmirović.
Vodenička čeketala u selu Mađeru još uvek se čuju a da će tako biti i u budućnosti obećavaju i mladi koji rado prihvataju brigu o staroj potočari.

DSCN0682