Nagrada „Drainac“ pesnikinji Tanji Kragujević

????????????????????????????????????

Ove godine, jednoglasnom odlukom žirija, odlučeno je da prestižnu pesničku nagradu „Drainac“, dobije Tanja Kragujević  za zbirku poezije „EXTRAVAGANZA“, male pesme, čiji izdavač je „Čigoja štampa“ iz Beograda.

-Na konkurs su stigle 53 knjige poezije objavljene u 2019. godini na srpskom govornom području. Na prvoj konsultaciji žirija odobreno je pet knjiga, a onda se nismo mnogo dvoumili, jednoglasno smo odlučili da ovogodišnji laureat bude pesnikinja iz Beograda Tanja Kragujević, rekao je predsednik žirija za dodelu nagrade „Drainac“ Goran Maksimović.

On je ovom prilikom obrazložio da nagrađena pesnikinja u zbirci „EKSTRAVAGANZA“, naglašenim jezikom i osećajnošću prikazuje tri dominantna sveta.

-Prvi lirski svet predočava njen dijalog sa objektivnom stvarnošću, sa dominantnim slikama grada i sudbinom savremenog čoveka u tom okruženju. Drugi lirski svet izrazito je subjektivan i predočava pesnikinjin lični doživljaj sveta koji je okružuje, ljude i pojave sa kojima se suočava. Treći lirski svet je metafizički intoniran i uspostavlja pesnikinjin dijalog sa svetom nad nama i višim sferama duhovnosti u kojima prepoznaje utočište od svakodnevne i često surove stvarnosti, istakao je Maksimović i zaključio da je objedinjavanjem ta tri lirska sveta, Tanja Kragujević stvorila značenjski bogat rukopis, koji podstiče čitaoce da uživaju u poeziji i da istovremeno promišljaju o najsloženijim aspektima savremenog života i čovekove sudbine.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović naglasio je da će ovogodišnja književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, na kojoj će nagrada biti dodeljena pomenutom laureatu, biti održana od 24. do 28. avgusta.

-Ovaj put će cela manifestacija izgledati drugačije. Svi programi će biti na otvorenom uz poštovanje preporučenih mera u cilju zaštite od infekcije korona virusom. Iz tog razloga ćemo imati manji broj učesnika, ali i publike. Programi za decu će izostati zbog zabrane masovnijih okupljanja, a tradicionalna Filozofska sesija biće održana u septembru, objasnio je Ognjanović i dodao da će završni čin ove pesničke manifestacije biti održan 3.novembra, naučnim panelom o književnom delu književnika Ivana Ivanovića.