Nova znanja za veću i rentabilnu proizvodnju

U svom svakodnevnom radu savetodavci Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Prokuplju (PSSS) veliku pažnju poklanjaju organizovanju tribina, radionica i predavanjima.

Prema podacima PSSS od početka ove godine pa do 15. novembra održano je više od 45 predavanja, 30 radionica i 70 tribina za poljoprivrednike Topličkog okruga.

-Interesovanje poljoprivrednika, a to se posebno odnosi na mlade, za edukaciju i sticanje novih znanja iz godine u godinu sve je veće. Na predavanjima, radionicama i tribinama prisustvovalo je blizu 1.200 registrovanih poljoprivrednika. Savetodavci su u proteklom delu posetili blizu 2.000 registrovanih poljoprivrednika u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađu, izjavila je savetodavac u PSSS Snežana Jović i dodala da su oni imali aktivnu saradnju sa 10 poljoprivrednih udruženja i četiri zemljoradničke zadruge sa područja Topličkog okruga.

Prema njenim rečima na ovim predavanjima najviše se govorilo o novinama i naučnim dostignućima u oblasti voćarstva, stočarstva, ratarstva, vinogradarstva i zaštiti bilja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, zimska škola za poljoprivrednike održana je ranije u odnosu na prethodne godine.

Osim stručnih tema, na predavanjima se govorilo i o marama koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i lokalne samouprave u cilju razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao i o IPARD programima.

Poljoprivreda, kao jedna od strateških grana privrede, svakodnevno se menja. Zbog toga su neophodna nova znanja i proverena naučna dostignuća kako bi se povećala produktivnost i dobili kvalitetniji poljoprivredni plodovi, a sama proizvodnja postala rentabilnija, izjavila je Snežana Jović.