Održana manifestacija “Dani polja kukuruza”

Poljoprivredno stručna služba Prokuplja organizovala je manifestaciju pod nazivom “Dani polja kukuruza”. Na ovom tradicionalnom skupu poljoprivrednika iz Gornje i Donje Trnave, Reljinca, Babinog Potoka i drugih prokupačkih sela bili su prisutni savetodavci iz PSS i rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu Opštine Prokuplje Srđan Stamenković. Na oglednim poljima predstavljeno je 11 hibrida Instituta kukuruza iz Zemun Polja, devet iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i tri hibrida iz semenske kuće Agrosava iz Beograda.
Stručni saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Vlada Mitrović rekao je da se hibridi kukuruza ove semenske kuće na području Toplice seju skoro 70 godina.
– Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, primeni agrotehničkih mera i dobrom odabiru semena ove godine očekuje se prosečan rod od 6 000 kilograma po hektaru, što je više u odnosu na prošlu godinu. U Toplici se očekuje prinos u proseku od 5000 do 5500 kilograma po hektaru, izjavio je Mitrović i naglasio da Institut iz Novog Sada semena izvozi u mnoge zemlje Evrope i sveta.
Prema njegovim rečima očekuje se da ovogodišnji rod u Srbiji bude oko šest miliona tona, tako da se na inostrano tržište može plasirati skoro 2,5 miliona tona.
Predstavnik Instituta za kukuruz iz Zemun Polja Nebojša Lazarević ratarima je govorio o karakteristikama hibrida koji su se nalazili na oglednim poljima i dodao da su oni i ove, kao i prethodnih godina, imali dobru saradnju sa prokupačkom PSS.
– Jedan od osnovnih ciljeva organizovanja ovakvih manifestacije jeste da se proizvođači kukuruza upoznaju sa novim hibridima, primenom novih tehnologija i zaštitnih sredstava i kvalitetom samih proizvoda, izjavio je savetodavac za ratarstvo u PSS Miljan Milojić i dodao da je ovo bila prilika da sami proizvođači sa stručnjacima razmene mišljenja o proizvodnji, ne samo kukuruza, nego i drugih ratarskih kultura.