Opština Prokuplje bila domaćin rukovodstvu Republičkog geodetskog zavoda

Opština Prokuplje danas je bila domaćin rukovodstvu Republičkog geodetskog zavoda, a povod njihovog gostovanja je sastanak sa predsednicima svih opština Topličkog okruga, u cilju unapređenja saradnje i rešavanje problema sa kojima se susreću zaposleni u opštinama i katastarskim službama.
Takođe jedan od povoda današnjeg skupa u Svečanoj sali Opštine Prokuplje je i proslava 100. rođendana Prokupčanina Stojana Stojanovića, nekadašnjeg službenika katastra u Prokuplju. Ovom prilikom, u ime direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića, najstarijem stanovniku našeg grada , Monografiju „175 godina geodezije u Srbiji,“ uručila je načelnica Službe za katastar nepokretnosti Prokuplje Biljana Martinenko. Slavljeniku je ovom prilikom ispred Opštine Prokuplje prigodan poklon uručio i zamenik predsednika Opštine Prokuplje, Miroljub Paunović.
U okviru radnog dela sastanka, kojem su pored predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali i rukovodioci katastarskih službi, javni beležnici i predstavnici privatnih geodetskih organizacija, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje između katastra i opština, kao i o izazovima koji im predstoje.
Pomoćnik direktora Sektora za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, Sonja Rakić je istakla da su ovakvi sastanci organizovani na inicijativu direktora RGZ Borka Draškovića, s ciljem da se na jedan bliži i prisniji način vidi kako rade lokalni katastri i da li postoje mogućnosti da im se na neki način pomogne.
-Cilj posete jugu Srbije jeste da se sastanemo sa našim korisnicima, da vidimo koliko su zadovoljni našim uslugama i na koji način možemo da tu saradnju poboljšamo. Naši korisnici su lokalne samouprave, notari, geodetske organizacije i mnoga druga javna preduzeća. Njih smatramo između ostalog i partnerima, jer njihove podatke moramo implementirati u našu bazu podataka, kako bi bili informacioni sistem povoljan i za nova ulaganja i za održivi razvoj Republike Srbije, kazala je pomoćnik direktora RGZ Sonja Rakić.
Prema njenim rečima, jedan od glavnih ciljeva Vlade Republike Srbije je uređivanje stanja nepokretnosti , odnosno izgradnja i legalizacija objekata.
-Imamo dva postupka koja su sada aktuelna i gde su nosioci poslova lokalne samouprave. To je ozakonjenje objekata koji su ranije izgrađeni i objedinjena procedura koja se odnosi na objekte koji se grade. Republički geodetski zavod izdaje podatke u direktnom kontaktu sa nadležnim organima, bez učešća građana i po službenoj dužnosti obavlja sve poslove do uknjiženja objekta na osnovu upotrebne dozvole. Što se tiče postupka ozakonjenja, takođe u njemu učestvujemo i pokušavamo da lokalnim samoupravama damo sve podatke koje imamo, kako bi nadležne službe na najbolji i najbrži način identifikovale sve objekte koje mogu da se ozakone u skladu sa zakonom, istakla je Rakić i dodala da je RGZ u tom smislu pribavio satelitske snimke koje svaki građanin u katastarskoj službi može da vidi.
Zamenik predsednika opštine Prokuplje, Miroljub Paunović je ovom prilikom istakao značaj današnjeg sastanka čiji je cilj pronalaženje boljih načina za rešavanje svih problema i izazova koji su pred lokalnim samoupravama .
-Do sada, a nadam se da će tako biti i ubuduće, postojala je dobra sardnja između lokalne samouprave i Službe za katastar nepokretnosti. Puno je toga što mora da se uradi u smislu bolje informatičke opremljenosti i lakšeg rada na terenu. Čeka nas izgradnja autoputa, investicije, a za sve to moramo da budemo spremni i upravo je to i doprinos i cilj ovog sastanka, istakao je Paunović.