Opština Prokuplje i Opština Kočevje potpisale Sporazum o saradnji

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i gradonačelnik Opštine Kočevje Vladimir Prebilić, potpisali su Sporazum o saradnji, kojim su i zvanično potvrđeni prijateljski odnosi između ove dve opštine.
Sporazum je potpisan na Dan opštine Kočevje, 3. oktobra , u svečanoj sali Šeškovog doma, u prisustvu velikog broja predstavnika privrednog, obrazovnog, sportskog i kulturnog života oštine Kočevje.
-Imam veliku čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime građana opštine Prokuplje.Posebno sam počastvovan što smo danas potpisali Sporazum o bratimljenju između dve opštine. Uveren sam da je ovo istorijski čin za obe opštine. Želim da podsetim da prijateljstvo Prokuplja i Kočevja traje još od 80-tih godina prošlog veka kada su se stanovnici naše dve opštine često posećivali i družili. Tada je potpisana povelja o bratimljenju Kočevja i Prokuplja ali na nivou Mesnih zajednica. Današnjim Sporazumom o bratimljenju odnose između dve bratske opštine podižemo na jedan značajno viši nivo, na nivo Opština. Ovaj Sporazum za sve nas treba da bude podsticaj i pokretač intenzivnije saradnje. Današnje bratimljenje treba širom da otvori vrata razmeni različitih iskustava, znanja, primera dobre prakse na svim poljima, prosvetnom, kulturnom, privrednom, sportskom, a sve u interesu unapređenja načina življenja u obe opštine. Ovakvo približavanje naših opština pruža i našim lokalnim samoupravama velike mogućnosti, ne samo u razmeni iskustava, već i na planu izgradnje još boljih međusobnih odnosa i obostrane pomoći. Nama koji smo na putu priključenja Evropskoj uniji, vaša iskustva kao člana Evropske unije, su više nego dragocena, kako bi što bezbolbije prešli taj put. Prijateljstvo, poverenje, međusobno poštovanje i uvažavanje koje ja i moji saradnici imamo prema vašem gradonačelniku i njegovom timu ljudi, moraju da se prenesu i na sve stanovnike naših bratskih opština, a posebno na mlade naraštaje kako bi odnosi između dve opštine iz godine u godinu bili na sve višem nivou, kazao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, prilikom potpisivanja Sporazuma o bratimljenju.
Opština Prokuplje i Opština Kočevje će u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti težiti ka saradnji na kulturnom, ekonomskom, turističkom, sportskom i lokalno političkom području. Posebnu pažnju će pri tom posvetiti organzovanju susreta mladih.
.