Počela vakcinacija krupne stoke

U cilju sprovođenja preventivnih mera od bolesti nodularni dermatitis, poznatije kao kvrgava koža, danas je na teritoriji prokupačke opštine počela vakcinacija krupne stoke. Ovlašćene veterinarske stanice napravile su plan vakcinacije potencijalno rizičnih zona, koje u ovom trenutku imaju prioritet u vakcinisanju.
– Od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprave za veterinu, veterinarske stanice Prokuplje i Merošina, kao i veterinarska stanica „Magna“ iz Blaca, čiji radnici će na teritoriji naše opštine vršiti vakcinaciju goveda, dobile su 2.550 vakcina. Ovaj izuzetno važan preventivan posao protiv virusne bolesti kvrgave kože započet je u selu Mađare, izjavio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i dodao da se ovaj posao obavlja uz podršku EU.
Prema njegovim rečima, sredstva za vakcinaciju krupne stoke obezbedilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za veterinu.
Direktor Veterinarske stanice Prokuplje Gradimir Jovanović izjavio je da su zajedno sa veterinarima iz Merošine i Blaca napravili plan vakcinacije goveda na teritoriji prokupačke opštine.
– Očekujem da se u narednih mesec dana završi vakcinacija krupne stoke. Na teritoriji opštine Prokuplje ima blizu 4.000 grla krupne stoke, izjavio je direktor i dodao da oni od nadležnih očekuju da dobiju dodatne vakcine kako bi sva goveda bila zaštićena od virusnog oboljenja kvrgave kože.