Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović uručila ključeve stanarima u naselju Mala Guba

????????????????????????????????????

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja, Zorana Mihajlović, danas je uručila ključeve novih kuća stanarima romskog naselja Mala Guba. Dvanaest romskih porodica u Prokuplju dobilo je nov krov nad glavom. U njima će živeti 68 ljudi, među kojima je 45 dece, koja će imati bolje uslove za život, odrastanje i učenje.

romi8
Ti objekti za stanovanje izgrađeni su sredstvima Evropske Unije u vrednosti od oko 1,3 miliona evra kroz projekat „Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju“. Ovim projektom uređeno je i deo korita reke Toplice i Stražavačke reke, i izgrađen bedem u dužini od 221 metra na Toplici i 167 metara na Stražavačkoj reci.

romi4-768x479

Na ovaj način rešeno je stambeno pitanje 12 najugroženijih romskih porodica iz naselja Mala Guba, čije su trošne kuće stradale prilikom poplave. Pored potpredsednice Mihajlović, ključeve su dodelili i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, predsednik Nacionalnog saveta za Rome Dalibor Nakić.
Svečanoj ceremoniji prisustvovali su narodni poslanik iz Toplice dr Darko Laketić, načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković i državni sekretar Zoran Lakićević .
-Drago mi je da sam danas ovde i da mogu da kažem da smo uradili jednu dobru i važnu stvar. Dvanaest romskih porodica dobilo je ključeve za novi dom, ali to nije sve. Zajedno sa Evropskom unijom, koja jeste ne samo naša podrška, nego i finansira najveći deo upravo ovih projekata za inkluziju Roma i Romkinja, uradili smo ili rekonstruisali i napravili stanove za preko 200 porodica. Hiljadu Roma i Romkinja dobilo je svoje stanove i na taj način rešilo svoje stambeno pitanje, rekla je potpredsednica Mihajlović i dodala da se zahvaljuje gradonačelniku Aranđeloviću, koji se ponudio da zajedno reše i pitanje opremanja stanova.

romi6-768x532

-Ovi stanovi jesu lepi i u njima je sve čisto, ali moraju postojati i neke osnovne stvari koje su ljudima potrebne da mogu da žive normalno u njima. Tako da ćemo se mi iz ministarstva i Grad Prokuplje potruditi da i to obezbedimo. Nastavićemo da radimo i na još jednom novom projektu iz IPA, za koji je oko 60 miliona evra opredeljeno od Evropske Unije, na čemu se posebno zahvaljujem u ime Vlade Republike Srbije. Odobreno je 20 miliona evra upravo za socijalno stanovanje, ne samo za Rome i Romkinje, nego i za osobe sa invaliditetom, za žene žrtve nasilja i za mlade bračne parove. Mi ćemo zajedno nastaviti da radimo i to je ono partnerstvo, za koje ja mislim da je jednako važno kao i svi osnovni principi, koje želimo da ispunimo. Mi moramo da radimo zajedno – Vlada Srbije, lokalne samouprave, Evropska unija i da učinimo sve što možemo, da uslovi života budu jednaki za sve, istakla je potpredsednica Mihajlović.
Ona je naglasila da bez obzira na to koliko puta budemo govorili da nema razlike i da smo svi jednaki građani ove zemlje, u realnom životu nije tako.

-Prethodnih nekoliko godina uspeli smo da povećamo broj dece romske populacije koja se upisuju u srednju školu, da povećamo broj studenata Roma, ali nismo zadovoljni, jer toga mora da bude više. Dakle, škola je jednako važna, ali s druge strane uspeli smo da smanjimo smrtnost romske dece, uključujući zdravstvene medijatore, gde god smo to mogli. To je zajednički rad Evropske unije, Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava. Ono što ja mogu da obećam ispred Vlade, jeste da ćemo nastaviti da gradimo nove kuće i stanove, ali da ćemo se jednako uključiti u uklanjanje svih stereotipa diskriminacije kada pričamo o Romima i da učinimo vaše uslove života jednakim sa svim drugim uslovima života u Republici Srbiji, naglasila je potpredsednica u ovom romskom naselju u Prokuplju.
Važnu stvar za budućnost i nova radna mesta, ona je navela novi auto-put, koji treba da počne da se radi.

-Tender, kojim ćemo doći do izvođača, biće objavljen u oktobru mesecu ove godine. Novac je obezbeđen. Jedan deo tog novca je grant i iznosi 40 miliona evra, 100 miliona evra je ugovor, koji je sklopljen sa Evropskom investicionom bankom i 85 miliona evra je ugovor koji će biti sklopljen sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Ja se iskreno nadam da ćemo izvođače dobiti i da ćemo u martu sledeće godine, biti ovde svi zajedno kada će početi radovi na auto-putu Niš – Pločnik, u dužini od 33 km. To je upravo važno za kompanije koje treba da dođu, za nova radna mesta, za bolje uslove života o kojima pričamo. Niko u Srbiji nije zaboravljen, ni Romi, ni svi drugi. Potrudićemo se da i komunalna i saobraćajna infrastruktura bude dostojna svakog građanina naše zemlje, zaključila je potpredsednica Vlade Republike Srbije, Zorana Mihajlović.
Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Sem Fabrici, naglasio je da su inkluzija, ostvarivanje fundamentalnih prava, održivost i partnerstvo četiri ključne tačke, na kojima se baziraju projekti posvećeni uključivanju Roma i Romkinja, ali i svih drugih.

-Prva je inkluzija, jer je romska zajednica najveća etnička zajednica u Evropi, ali i ona koja je najviše izolovna i izložena diskriminaciji. Naš posao jeste da uključimo Rome u društvo, rekao je Fabrici.

Druga tačka, kako je dodao, jeste da Romi i Romkinje imaju fundimentalna prava, a to su smeštaj, obrazovanje i zaposlenje, kao i da se kroz projekte Srbija i Evropska Unija zajedno bore da bi im to ostvarili.

Fabrici je naglasio da je treća tačka, održivost koja podrazumeva da se na položaju romske zajednice kontinuirano radi, a četvrta tačka odnosi se na partnerstvo između Evropske Unije, Srbije i lokalne samouprave, kako bi se sve to lakše ostvarilo.

On je zaključio je da je Evropska Unija u poslednjih nekoliko godina uložila bespovratno 30 miliona evra za projekte za inkluziju Roma i Romkinja u Srbiji. Samo u prošloj godini odobrila je 1.000 stipendija za obrazovanje romske dece i nastavlja da radi na legalizaciji stanova i kuća za 2.000 Roma.

Načelnik Topličkog upravnog okruga, Zlatan Miljković, ovom prilikom je čestitao stanarima na novim kućama i naglasio da će se za nekoliko meseci ostvariti vekovni san svih građana Toplice, a to je da će početi izgradnja auto-puta Niš-Pločnik-Merdare- Drač.

-To nije običan auto-put, već prilika da se mladi zadrže u Toplici. Dovešćemo nove investitore, otvoriti nova radna mesta i zaposliti Topličane, koji će ostati na svojim ognjištima. Ovom prilikom se zahvaljujem predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, kao i Vladi Republike Srbije na pomoći koju pružaju Toplici, koja je to oduvek znala da ceni, istakao je Miljković.

Gradonačelnik Prokuplja, Milan Aranđelović, je pozdravljajući stanare novih romskih kuća, obećao da će se Grad Prokuplje, potruditi da u narednih nekoliko dana, u saradnji sa lokalnim privrednicima, iz lokalnog budžeta odvoji određena sredstva za kupovinu osnovnog nameštaja.

-Posebno mi je drago što će u ovim kućama svoj novi život započeti 45 dece , od ukuno 68 stanara – rekao je Aranđelović.
Nakon završetka ceremonije dodele ključeva šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarao je sa rukovodstvom Grada Prokuplja i Topličkog upravnog okruga u zgradi Gradske uprave. Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik dr Darko Laketić.