Prokuplje: Zemljište za novu svetinju – Hram Svetog Đorđa

Opštinsko veće Opštine Prokuplje na današnjoj sednici usvojilo je predlog i dalo na razmatranje Skupštini da se Eparhiji niškoj, odnosno Crkvenoj opštini Prokuplje pokloni zemljište za izgradnju hrama Svetog Đorđa u našem gradu.

unnamed (1)
Veće je razmatralo Nacrt odluke o primeni osnivačkih akata javnih komunalnih preduzeća, kojima se ova akta usklađuju sa novim Zakonom o javnim preduzećima.
Još jedna od bitnih tačaka koja je razmatrana je Izveštaj o izvršenju prihoda i primanja i izdataka budžeta Opštine Prokuplje za period 1.1.2016. do 30.6.2016, u kome se vidi da je realizacija prihoda i rashoda u budžetu u skladu sa planiranom dinamikom. Na osnovu toga zaključak je da će projekcija prihoda i rashoda budžeta teći u skladu sa planiranom dinamikom do kraja godine, kao i da će budžet zadovoljiti sve investicione potrebe i potrebe direktnih i indirektnih korisnika budžeta.

unnamed
Članovi Veća usvojili su Nacrt programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja naše opštine za 2016. godinu. Ovim nacrtom se definišu mere podrške poljoprivredne politike i mere ruralnog razvoja u cilju jačanja konkurentske stabilnosti poljoprivrednih gazdinstava naše opštine i usklađuju se standardi sa standardima Evropske unije.

Određena lokacija za novu crkvu

Opštinsko veće Opštine Prokuplje na današnjoj sednici usvojilo je predlog i dalo na razmatranje Skupštini da se Eparhiji niškoj, odnosno Crkvenoj opštini Prokuplje pokloni zemljište za izgradnju hrama Svetog Đorđa u našem gradu.
Crkva Svetog Đorđa, za koju je urađen projekat još sredinom prošlog veka, gradiće se na lokaciji između Doma za smeštaj starih lica i Više poljoprivredno prehrambene škole. Na ovaj način, a zahvaljujući nedavnom dogovoru vladike raško-prizrenskog Teodosija i predsednika Opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića, rešiće se višedecenijska potreba za izgradnjom još jednog pravoslavnog hrama u Prokuplju. Izgradnjom Crkve Svetog Đorđa Prokuplje će postati jedno od retkih mesta u Srbiji gde su u pravoslavnim hramovima pohranjene mošti svetaca čija imena crkve nose.
U Crkvi Svetog Prokopija, jednoj od najstarijih hramova na Balkanu, čuvaju se mošti Svetog Prokopija, a takođe i mošti Svetog Đorđa, koje će biti prebačene u novi hram.