Dani višnje – Prokuplje 2016

U organizaciji Opštine Prokuplje održana je privredno-turistička i kulturna manifestacija “Dani višnje 2016”. Današnjoj manifestaciji, pored zamenika predsednika Opštine Prokuplje i predsednika Organizacionog odbora Miroljuba Paunovića i članova Opštinskog veća, prisustvovali su mnogobrojni proizvođači višnje iz Gornje i Donje Stražave, Gornje i Donje Trnave, Kordinca, Mađara, Beloljina, Babinog Potoka, Mikulovca, Velike Plane i drugih prokupačkih sela. Interesantno je napomenuti da su skupu voćara iz Prokuplja i Merošine prisustvovali i Srbi i Albanci, voćari i vlasnici hladnjača iz kosovkog Pomoravlja.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uputio je pozdravnu čestitku današnjem skupu i poželeo uspešan rad uz izvinjenje da zbog unapred planiranih obaveza nije u mogućnosti da lično bude prisutan. Čestitke skupu uputio je i direktor Evropskog PROGRESa Marko Vujačić.

13508901_10153846723090958_6000181687149389475_n
– U Opštini Prokuplje po drugi put se organizuje privredno-turistička manifestacija “Dani višnje”. Ovom manifestacijom želimo da ukažemo na značaj proizvodnje višnje i potrebu očuvanja ove proizvodnje na teritoriji naše opštine i šire regije, rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje i predsednik Organizacionog odbora manifestacije Miroljub Paunović, koji je dodao da su prvi zasadi višnje podignuti u merošinkom selu Lepaja, a da je intenzivnija proizvodnja u Toplici krenula od 1970. godine.

 

Govoreći o proizvodnji čuvene oblačinske višnje na teritoriji prokupačke opštine on je naglasio da se ovo voće proizvodi na površini od skoro 2.500 hektara, da se godišnje proizvede oko 15.000 tona i godišnje ostvari neto prihod u iznosu od 20 miliona evra.
– I ova proizvodnja, kao i svi vidovi poljoprivredne proizvodnje, imala je kroz istoriju svoje uspone i padove, a to je posebno bilo izraženo u periodu tranzicije i privatizacije. Ova godina je teška godina za proizvođače i otkupljivače. Proizvođači moraju da izdrže i ovakve proizvodne godine kada je niska otkupna cena. Da je ova proizvodnja isplativa pokazala je prošla godina kada smo imali visoku otkupnu cenu kojom su bili zadovoljni proizvođači i otkupljivači, istakao je Paunović dodavši da lokalna samouprava nema uticaja na formiranje otkupnih cena iz razloga što cenu određuje tržište.

Paunović je naglasio da postoji apsolutna neusklađenost primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta i da je to jedan od razloga što se skoro 90 odsto proizvedene višnje plasira i preradi van područja naše opštine.

 

13537706_10153846722925958_113534525992015664_n
Zamenik predsednika Opštine Prokuplje i predsednik Organizacionog odbora izrazio je veliku zahvalnost rukovodstvu Mesne zajednice Velika Plana što već 10 godina organizuju manifestaciju “Sabor višnjara”.

Svoje predavanje voćarima održali su profesori Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju Saša Milosavljević na temu “Oprašivanje i oplodnja oblačinske višnje u cilju povećanja prinosa” i Novica Ilić na temu “Mere suzbijanja žilogriza”.

Na današnjem skupu promovisana je i knjiga “Višnja na internetu”, autora Branislava Miladinovića.
Mnogobrojni sponzori dali su veliki doprinos ovoj manifestaciji. Svoje proizvode od višanja, meda i kućne radinosti izložili su pekara “Pikaču”, Kompanija “Hisar”, poslastičarnica “Fortuna” i “Segafredo”, domaći kolači Duda-Šana-Bina, udruženja pčelara „Jastrebac“ i „Pčelica“, etno radnja “Liciderska srca” Slađana Sokolovića, etno radnja Danijele Valjarević iz Blaca i etno radionica “Joka sapuni”, Mira Micić i vlasnik restorana “Olimpik” Zvonko Stojiljković.
U sklopu Manifestacije “Dani višnje” na platou kod Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” bile su izložene poljoprivredne mašine, oprema i alati namenjeni voćarskoj proizvodnji. Najveći deo opreme izložilo je preduzeće “Dani” iz Merošine, koji je ekskluzivni zastupnih Kompanije “Ferrari” iz Italije. Izložili su više vrsta traktora, atomizera, kosačica, tresače voća i druge opreme namenjene voćarstvu i vinogradarstvu.

DSCN8341

Poljoprivredna stručna služba Prokuplje na Danima višnje u Prokuplju

U kulturnom delu programa predstavio se folklor prokupačkog Doma kulture.