Delegacija Kočevja posetila Prokuplje

U višednevnu posetu Prokuplju boravila je delegacija Kočevja iz Slovenije koju je predvodio gradonačelnik Vladimir Prebilič. Tokom posete oni su razgovarali sa predsednikom Opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem o saradnji u mnogim oblastima privrede, obrazovanja, kulture, sporta, a posetili su i pojedine firme i kulturno-istorijska i druga mesta.
Predsednik Simonović rekao je da je boravak delegacije Kočevja nastavak saradnje između dve opštine koja je započeta tokom prošle godine.
– Boravak delegacije Kočevja imala je svečani i radni karakter. U svečanom delu oni su prisustvovali obeležavanju gradske slave Sveti Prokopije. Tokom septembra u Prokuplju će boraviti delegacija iz oblasti prosvete, a očekujemo i dolazak i vatrogasaca. To će biti prilika da se razmene dosadašnja iskustva iz oblasti obrazovanja, izjavio je on i dodao da je sa gradonačelnikom Kočevja dogovoren i boravak najboljih đaka generacije osnovnih škola i ovoj slovenačkoj opštini.
Prema njegovim rečima dogovorena je i razmena đaka osnovnih škola.
– Tokom novembra, delegacija Prokuplja će boraviti u Sloveniji gde će se na Dan opštine Kočevje potpisati Povelja o bratimljenju između dve opštine, izjavio je Simonović i dodao da oni od Slovenaca mogu mnogo toga naučiti iz razloga što je ova zemlja članica Evropske Uunije.
Treba napomenuti da je pre 40 godine delegacija Prokuplja potpisala Povelju o bratimljenju sa Mesnom zajednicom Kočevje, a da će se ovaj svečani čin sada obaviti sa Opštinom.
Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič naglašava da je ovo njegov drugi boravak u Prokuplju i da je prijatno iznenađen onim što je video.
– Rukovodstvo Prokuplja je spoj mladosti i iskustva. Mladost donosi nove ideje i pozitivnu energiju, a iskustvo detaljnu i strpljivu analizu u donošenju i sprovođenju odluka od interesa za građane, rekao je on i dodao da je politička stabilnost u Srbiji prisutna i da je to jedan od faktora za privlačenje stranih investitora.
On ističe da je imao svestrane razgovore sa rukovodstvom prokupačke opštine, kao i sa privrednicima.
Tokom boravka u Prokuplju delegacija Kočevja obišli su Topličke vinograde, odmaralište Beli Kamen, Lukovsku banju, arheološko nalazište Medijana i druga kulturno-istorijska mesta.
– Postoje mnoge oblasti za uspostavljanje saradnje između dve opštine. Nekada su proizvodi “Hissara” bili prisutni na tržištu Slovenije. Smatram da ova firma može ponovo da bude prisutna na našem tržištu. U oblasti poljoprivrede može mnogo toga da se uradi, rekao je Prebilič i izrazio veliko zadovoljstvo onim što je video u Lukovskoj banji.
On smatra da banjski turizam pruža velike mogućnosti za razvoj i nagovestio mogućnost dolaska penzionera iz Kočevja na boravak i oporavak u Lukovskoj banji.
– Ljubaznost i srdačnost ljudi iz Prokuplja, prirodne lepote, kulturno blago je nešto što nas je oduševilo u Toplici, ističe gradonačelnik Kočevja koji se zahvalio rukovodstvu Opštine Prokuplje i njenim građanima na lepom i nezaboravnom prijemu.