Muralima ulepšao grad

Njegova ljubav prema slikarstvu je, kako kaže, počela još u osnovnoj školi. Još tada je na časovima likovne kulture pokazivao talenat i sklonost ka ovoj vrsti umetnosti. Ime mu je Milomir Stošković, svršeni je gimnazijalac i ako Bog da, kaže od septembra student arhitekture.

– Murale sam počeo da slikam najpre na nekoliko zgrada preko puta moje srednje škole. Objedinio sam ljubav prema umetnosti i istoriji. Onda sam za nedelju dana  nacrtao četiri portreta znamenitih srpskih ratnika, vođe čuvenog Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brku, Vojvodu Stepu Stepanovića, Radomira Putnika, Živojina Mišića, započinje svoju priču Milomir o muralima i onome što kroz njih izražava.U vreme dok je još bio srednjoškolac Milomir je bio nadahnut hrabrošću junaka Gvozdenog puka, koga su činili borci iz Toplice, te su i motivi njegovih murala bile ličnosti iz Prvog svetskog rata.

U crtanju ovih murala imao je nesebičnu pomoć svojih drugova koji su ga tokom rada ohrabrivali da istraje i neuređene zidove zgrada, svojim muralima učini važnijim i lepšim.

– Mnoge ljude koji nisu odavde naši sugrađani upućuju tako što kažu prođite tom i tom ulicom, videćete veliki mural, pa onda nastavite dalje. Oni mlađi se sastaju tako što kažu vidimo se kod vojvode Stepe Stepanovića, kaže kroz osmeh Milomir.Kako je ovaj naš talentovani sugrađanin pokazivao želju i istrajnost u oslikavanju, ulepšavajući mnoge stare zidove zgrada, tako su se i naši sugrađani uključivali u njegov rad trudeći se da mu pomognu, skupljajući novac za materijal koji mu je bio potreban. Da je pored umetnosti Milomir veliki zaljubljenik u srpsku istoriju kazuju murali na kojima su oslikani oni koji su odlikovani za hrabrost, junaštvo, a pre svega ljubav prema svom narodu i zemlji.

Najveći mural koji je Milomir naslikao nalazi se na zidu Tehničke škole „15. maj“.

– Na našoj zastavi sam naslikao najpopularnije sportove u Srbiji. To je bio još jedan novi, ali drugačiji izazov za mene. Kako ne bih nijednog sportistu izostavio, a znate koliko uspešnih imamo u našoj zemlji, rešio sam da uradim neutralne figure, ističe on.

Svoja velika umetnička dela ovaj mladi umetnik ostavio je svom gradu oslikavši i prostor na košarkaškom terenu u centru grada. Ovde je na jednom od zidova mesto zauzeo i lik nedavno preminulog velikog i mnogima omiljenog glumca Milorada Mandića Mande.

Ovih dana Milomir Stošković koristi vreme za pripreme i upis na fakultet. Studiraće, kako kaže, arhitekturu u Beogradu, ali sve slobodno vreme u svom rodnom gradu koristiće „korisno“ oslikavajući zidove prokupačkih zgrada, kako bi bile lepše, interesantije i poznatije.