Pločnik učionica na otvorenom

Arheološko nalazište Pločnik bilo je mesto na kome je po drugi put realizovan projekat „Letnji dan u neolitu“, gde su zainteresovani posetioci imali priliku da vide i čuju mnoge interesantne stvari iz različitih oblasti nauke.
Narodni muzej Toplice ugostio je ljude različitih struka, najviše iz sveta obrazovanja koji se, pored pedagoškog rada u školama, bave i naučnim radom i nastoje da nastavu iz učionica presele na otvoreno, kao bi deca konkretno mogla da vide ono što nauče na času.
Mnogi od posetilaca našli su se na ovom mestu iz radoznalosti, ali je bilo i onih koji su došli sa namerom da vide da li se na ovom prostoru mogu održavati aktivnosti kojima će se promovisati struka.
– „Sunčani sat“, koji je bio deo programa ovog letnjeg dana, može da se koristi kao otvoreni udžbenik stalno, bez obzira na uzrast, jer geometrija koju ovaj sat pruža praktično može da se koristi već od nižih razreda osnovne škole, pa sve do lekcija o trigonometrijskim funkcijama. Ovaj sadržaj može da bude poziv da se nastava odvija na ovakvom atraktivnom mestu, za početak možda izletničkog tipa, a kasnije kao nastava u prirodi, rekla je nastavnica fizike iz Niša Ivana Krulj i dodala da realizujući ovakve projekte od opšte važnosti, postoje velike mogućnosti za razvoj lokaliteta, ali i ovog kraja.
Uz pomoć Opštine Prokuplje, Ministarstva kulture i A.D. Planinke iz Kuršumlije, ovaj lokalitet je zapravo počeo da živi još pre sedam godina kada je napravljeno neolitsko naselje sa kućama.
– Cilj nam je da napravimo turistički lokalitet i edukativni centar u Srbiji, gde će, pored toga što uče o neolitu, mladi moći da steknu mnoga saznanja. Pločnik jeste svetski metalurški centar, ali je mesto gde se oslikava neolitska revolucija, koju mi u toku istraživanja jesmo ili nismo prepoznali, ali kad vidimo rezultate raznoraznih naučnih disciplina, spotaknemo se na početke koje su ljudi činili u neolitu ne shvatajući da su to koreni današnje nauke, istakla je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković naglašavajući da kompletna fizika ima uporište u neolitu.
Jedna od učesnika „Letnjeg dana u neolitu“, direktorka Centra za stručno usavršavanje mr Tatjana Marković Topalović govorila je o prednostima naučnog parka u Šapcu, kao dragocenog naučnog prostora za učenje.
– Pre pet godina otvorili smo park nauke, jedini takve vrste u Srbiji. On pruža mogućnost deci da izađu iz učionica, gde nauka može da bude opterećujuća i dosadna i da se bave istraživanjem na otvorenom. Kroz proučavanje instalacija i merenje naučnih vrednosti, učenici mogu da prođu kroz isti naučni proces kroz koji je prolazio i naučnik kada je tu instalaciju koristio i stvarao, podvukla je Topalović dodajući da park nauke u Šapcu ima 27 instalacija i poseduje stručne evropske dokaze za kvalitet.
Pored brojnih predavanja i radionica „Letnji dan u neolitu“ sadržao je i sportski deo programa, ineresantnu interaktivnu igru, a na kraju dana posetioci su mogli da uživaju i u posmatranju neba teleskopom. Ovakvu priliku im je omogućilo Astronomsko društvo iz Niša, a program ovog naučnog dana u Pločniku realizovan je zahvaljujući Opštini Prokuplje, A.D. Planinki iz Kuršumlije, Narodnom muzeju Toplice i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu.