Učenici prokupačke poljoprivredne škole posetili ekonomiju Srednje škole Blace i mlin Timotijević u Kaševaru

  • unnamed-2
  • unnamed-3

Da se u Poljoprivrednoj školi Radoš Jovanović-Selja pridaje velika pažnja praktičnoj nastavi govori i primer posete učenika školskoj ekonomiji Srednje škole u Blacu i firmi „Timotijević“ u Kaševaru. Učenici koji se školuju za vrtlara-cvećara i poljoprivrednog tehničara posetili su rasadnik i voćnjak blačke škole, silos i mlin privatne firme Radeta Timotijevića.
-Saradnja profesora i učenika srednjih stručnih škola u kojima se školuju deca iz oblasti poljoprivredne struke je svakodnevna. I ove, kao i proteklih godina, organizovali smo stručnu praksu na kojima đaci na praktičan način vide celekupan prosec proizvodnje pojedinih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je profesor u prokupačkoj Poljoprivrednoj školi Slobodan Krsmanović i dodao da se na ovaj način proverava znanje stečeno u učionicama i kabinetima.
Prema njegovim rečima ovo je bila prilika da profesori i učenici razmene međusobna iskustva o radu na ekonomijama.
Profesor blačke Srednje škole, u kojima se školuje 150 učenika za zanimanje poljoprivredni i kulinarski tehničar i poljoprivredni proizvođač, Predrag Krsmanović naglašava da je dobro što se srednjoškolci druže i obilaze proizvodne pogone i farme mnogih firmi u Toplici i njenoj okolini.
– Od lokalne samouprave dobili smo 48 hektara poljoprivrednog zemljišta na korišćenje. Na površini od 13 hektara sejemo pšenicu, kukuruz na šest, dok se ostale površine nalaze pod voćem i drugim poljoprivrednim kulturama, izjavio je Predrag Krsmanović i dodao da je dobro što se u poslednje vreme poklanja veća pažnja praktičnom delu nastave.
Vlasnik firme“ Timotijević“ iz Kaševara Rade Timotijević naglašava da spona između škola i privrednika treba da postoji iz razloga što se na taj način, nakon završetka školovanja, brže i lakše uklope u poslove koje obavljaju.
Profesori i učenici su tokom putovanja obišli crkvu sveti Arhangela Mihailo i Gavrilo u Kondženju i Arheološko nalazište u Pločniku.