Udruženje pčelara “Pčelica” organizovalo predavanje za pčelare

Udruženje pčelara “Pčelica” organizovalo je predavanje na koje je predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije prof Đoko Zečević govorio na temu “Neki bitni radovi značajni za opstanak pčela” i “Proizvodnja i upotreba pergle”.
Govoreći o ovogodišnjoj pčelarskoj godini Zečević, koji se skoro 60 godina bavi pčelarstvom, napomenuo je da je ona bila izuzetno teška i da su neophodna dodatna ulaganja kako bi se pčelinja društva sačuvala tokom predstojeće zime.
– Pčelari ne pamte ovako lošu godinu kao što je bila ova. Prolećni mrazevi i kišni period u vreme cvetanja doprineli su da meda i drugih proizvoda skoro da nije ni bilo. Zbog toga su neophodno dodatna ulaganja i rad kako bi se sačuvale košnice, rekao je on i dodao da je potrebno dodatno znanje kako bi se prebrodio predstojeći zimski period.
Prema njegovim rečima pčelarstvo već odavno nije više hobi, već deo poljoprivrede koja traži stalna ulaganja, rad i edukaciju.
Profesor Zečević podvlači da Toplica, kao i cela Srbije, ima idealne prirodne potencijale za razvoj pčelarstva i da ove prednosti treba maksimalno iskoristiti.
-Osim dobre i kvalitetne proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, neophodna je dobra organizacija i rad samih udruženja kako bi ova grana poljoprivrede bila profitabilna, istakao je on.