Velika Plana : Počeo 11. Sabor višnjara

Podizanjem Saborske zastave počeo je dvodnevni „11. Sabor višnjara“ u Velikoj Plani koji se održava u sklopu privredno-turističke manifestacije“ Dani višnje“, čiji organizator je Opština Prokuplje.
Na otvaranju ove manifestacije, osim proizvođača i otkupljivača iz Velike Plane i okolnih sela, bili su prisutni državni sekretar u Ministarstvu finansija Milovan Filimonović, zamenik predsednika Opštine Prokuplje i presednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani višnje” Miroljub Paunović i članovi Opštinskog veća.

vp-2
Otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju Filimonović je naglasio da je ponosan što je Topličanin, koji svoj zavičaj nosi u srcu i koji u svakoj prilici prenosi glas o lepotama i duhovnom bogastvu ovog kraja.
-Junaštvo, tradicija, kultura i ljubav prema zavičaju daju poseban mentalitet Topličana i zato su manifestacije i sabori, kao što je „Sabor višnjara“, “Vidovdanski sabor“ u Kondželju, „Dani šljive“ u Blacu od velikog značaja, rekao je on.
Zamenik presednika Opštine Prokuplje i presednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani višnje“ Miroljub Paunović u svom govoru je naglasio neophodnost prilagođavanja proizvodnje višnje novim standardima i usklađivanju proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta.

vp-1
– Oblačinska višnja postala je brend Prokuplja i ovog dela Srbije. Zbog toga je neophodno prilagođavanje tržišnim uslovima koji zahtevaju primenu novih tehnologija. Bez obzira na ovogodišnju slabu otkupnu cenu mislim da to naše vredne proizvođače neće pokolebati da ne proširuju svoje zasade pod višnjom i primene nove i u svetu priznate standarde- izjavio je Paunović.
Jedan od pokretača manifestacije u Velikoj Plani Predrag Jakovljević zahvalio se rukovodstvu lokalne samouprave koja je pomogla da se održi ovaj tradicionalni skup proizvođača i otkupljivača višnje.
– Bez obzira na lošu ovogodišnju otkupnu cenu sa proizvodnjom kvalitetne oblačinske višnje, po kojoj je prokupačka opština nadaleko poznata, treba nastaviti i prilagoditi novim standardima i zahtevima tržuišta, rekao je on i naglasio da su ovakvi skupovi prilika da se proizvođači od eminentnih stručnjaka upoznaju sa novim tehnologijama u proizvodnji ovog voća.

vp -5
U zabavnom delu programa nastupila je poznata pevačica Dragana Radosavljević-Cakana i pevač Čedo Marković, kao i trubači.
Saborovanje se nastavlja i subotu 25. juna, u popodnevnim satima u Velikoj Plani, kada će biti proglašeni najbolji proizvođači višnje sa područja opštine Prokuplje, zatim najbolji proizvođači vina i rakije. Diplome će biti dodeljenje i vlasnicima najuređenijih dvorišta, ali biće izabrana i “Mis višnje”.