Vrsni kalemar iz blačkog kraja proizveo preko 300 000 sadnica voća – vest ima video

Preko 15 000 sadnica jabučastog i koštičavog voća danas se proizvodi u rasadima porodice Savić iz sela Trbunja.

vest ima video,izvor tv Prva:

Njihove sadnice posađene su u mnogim voćnjacima u zemlji i inostranstvu a kako odabrati najbolju sadnicu jedno je od pitanja koje smo pokušali sa saznamo od vrsnog kalemara Dragoja Savića.

bscap0000

Jedan od najpoznatijih i najvećih kalemara u Topličkom okrugu, Dragoje Savić, za više od četiri decenije bavljenja kalemarstvom proizveo je preko 300 000 sadnica. Tradicija kalemarstva u porodici Savić započeta je 1972.godine i danas godišnje proizvode oko 15 000 sadnica materijala. Mnogo voćnjaka podignuto je iz rasadnika porodice Savić iz blačkog sela Trbunja. Zavidne količine posađene su i u opštini gde ima preko 2,5 miliona stabala šljiva.

bscap0000

-Preko 10% zasađenih šljiva na teritoriji opštini Blace, su proizvedene u našim rasadnicima. Naš sadni materijal zastupljen je u svim republikama bivše Jugoslavije, na Kosovu i Metohiji, u Konjuhu gde je najveći proizvođač sadnog materijala, ističe podatak vredan pažnje ovaj vrsni kalemar.

Neke posebne tajne u kalemarstvu nema. Savestan i odgovoran rad, primena plodoreda, mali su deo preduslova u procesu proizvodnje dobre sadnice.

Bogato iskustvo ovog vrsnog proizvođača sadnog materijala kaže da je za sadnju bolje odabrati jednogodišnju sadnicu a prednost daje jesenjoj sadnji.

Pojedini voćari u svojim voćnjacima imaju i preko 2000 sadnica proizvedenih u ovom rasadniku. Danas su to voćnjaci koji daju prinose visokog kvaliteta. Mnogi od njih poneli su i titule za najbolji voćnjak a potražnja za sadnim materijalom proizvedenih u selu Trbunju bila je toliko velika da se čekalo u red.Naroćito 80 – tih godina.

Pored kalemarstva Dragoje Savić uspešan je i u stočarstvu a i sam gaji zavdni zavidne količine voća.

Najtraženie sadnice bile su i ostale sadnice šljiva sorte stenlej.