Zadruge su u interesu poljoprivrednika

U organizaciji Odeljenja za poljoprivredu Opštine Prokuplje, u selima Tulare i Velika Plana održane su javne tribine na kojima su predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović sa saradnicima i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović poljoprivrednicima govorili o primeni novog Zakona o zemljoradničkim zadrugama, gde su istakli da je u interesu samih poljoprivredika da se radi unapređenja proizvodnje i opstanka na domaćem i inostranom tržištu organizuju u zemljoradničke zadruge.
– Kao pojedinačno poljoprivredno gazdinstvo svoje ekonomske interese poljoprivrednik će mnogo teže ostvariti na probirljivom tržištu. Zbog toga je neophodna bolja organizovanost samih proizvođača. Za poljoprivrednike najbolji vid organizovanja su zemljoradničke zadruge, rekao je Mihailović i dodao da je procedura za formiranje zadruga, za razliku od ranijeg perioda, sada mnogo jednostavnija i lakša.
On je istakao da će Zadružni savez Srbije svima koji žele da formiraju zadrugu pružiti sve vidove pomoći za registraciju i početak rada.
Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović poljoprivrednike je informisao o merama koje lokalna samouprava preduzima radi unapređenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje.
Na tribinama je iznesen i podatak da u četiri opštine Topličkog upravnog okruga funkcioniše šest zemljoradničkih zadruga, koje su prošle godine imale ukupan prihod od četiri miliona evra. Od nekadašnjih desetak zadruga, u opštini Prokuplje trenutno radi samo jedna.
– Na teritoriji prokupačke opštine skoro 70 odsto stanovništva se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. I pored finansijskih problema, ove godine izdvojeno je pet miliona dinara u Opštinski fond za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, što je za tri miliona više u odnosu na prošlu godinu, istakao je on i dodao da je na poslednjoj sednici Skupštine opštine doneta Odluka o izradi Strategije ruralnog razvoja opštine Prokuplje za period od 2017. do 2027. godine.