„Toplički vinogradi“ iz Gojinovca na manifestaciji „Prokupac – rođen u Srbiji“

Međunarodni dan prokupca, 14. oktobar, obeležen je nizom manifestacija širom Srbije. U sklopu manifestacije „Karavan Prokupac“ u Prokuplju, Župskom Aleksandrovcu i Kragujevcu održani su mini sajmovi vina od prokupca, promocije i degustacije u mnogim gradovima Srbije, kao i naučni skupovi.

Uz prisustvo vinara, vinskih eksperata, predstavnika vinske industrije i ljubitelja vina iz sedam zemalja regiona, završna manifestacija „Karavan Prokupac“ održana je nedavno u Beogradu pod sloganom „Prokupac – rođen u Srbiji“, koja je okupila 30 najboljih vinarija koje proizvode vino od prokupca. Među odabranim vinarijama bila su i vina iz najvećeg vinograda na jugu Srbije, „Topličkih vinograda“ iz Gojinovca, nedaleko od Prokuplja.

Na ovoj manifestaciji istaknuto je da je dobro što se u našoj zemlji širi broj vinarija koje proizvode vino od sorte prokupac i da to pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao vinska zemlja sa dugom tradicijom.

Menadžer u Topličkim vinogradima, koji se prostiru na površini od 50 hektara, Dragan Kovačević izjavio je da oni učestvuju na svim sajmovima vina, ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu.

–Svojim učešćem na sajmovima i naučnim skupovima nastojimo da pokažemo da je teritorija Prokuplja, Toplice i Srbije mesto gde se proizvodi najbolje autohtono grožđe i vina od sorte prokupac. Da naše vino ima kvalitet govori činjenica da se najveći deo proizvedenog vina u našoj vinariji plasira na inostrano tržište, izjavio je on i dodao da su vina „Topličkih vinograda“ dobitnici najviših priznanja sa mnogobrojnih sajmova održanih u zemlji i inostranstvu.

Tokom trajanja manifestacije „Karavan Prokupac“ promocija i degustacija vina prokupac održana je u 213 restorana i vinoteka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Šamcu, Kragujevcu, Zlatiboru, Negotinu, Leskovcu i drugim gradovima Srbije.

Prokuplje je  9. oktobra bila prva lokalna samouprava odakle je krenuo ovaj karavan.

Organizator manifestacije „Karavan Prokupac“ bila je NVO „Centar vinske kulture“ iz Beograda i USAID kroz projekat za konkurentnu privredu.